zaterdag 1 november 2014

Rijstbeignets

Geïnspireerd door het recept van de rijstkoekjes op etenmaken.blogspot.nl en het recept van de wortelbeignets van Alice Hart (uit Vegalicious), heb ik vandaag rijstkoekjes gemaakt. Wij vonden het voor herhaling vatbaar!



Nog wat tips
Voor de rijst ben ik speciaal naar een Ekoplaza gegaan, waar ze snelkookrijst (zakje van 500 g van het eigen merk) hebben met veel meer bite dan de rijst uit de gewone supermarkten. Dat is wel de moeite waard, want de kwaliteit van de rijst is bepalend voor de smaak en structuur van dit gerechtje.
In de dressing heb ik granaatappelsiroop gebruikt, in plaats van de honing die ik eerder hiervoor gebruikte. Met granaatappelsiroop bedoel ik geen grenadine, maar de siroop die je in een Turkse winkel kunt kopen. Deze siroop is zoet zuur van smaak en echt gemaakt van granaatappelsap. Lekker!
In plaats van tabasco kun je ook gesnipperde Spaanse peper gebruiken (eerst even fruiten als je niet van al te scherp houdt), chilipoeder of bv. sambal.
Als je de rijst de avond tevoren kookt, dan kun je het gerecht de volgende dag in een half uur op tafel hebben. En daarmee is het ook geschikt voor op een werkdag.


Rijstbeignets met salade

4 personen

Ingrediënten
175 g snelkookrijst van Ekoplaza
2,5 rode paprika's
3 bosuitjes, alleen het groene gedeelte i.v.m. het FODMaP-dieet
125 g rucola
125 g veldsla of een andere soort sla.
1/2 tl gedroogde munt
100 g stevige blauwe kaas, bv. Delfts blauw
3 eieren
75 g speltbloem
tabasco naar smaak
flinke snuf zout, versgemalen zwarte peper
olijfolie

Voor de salade
125 g veldsla
1/2 rode paprika
handje walnoten
extra vierge olijfolie
granaatappelbalsamazijn (te koop bij Oil & Vinegar)
granaatappelsiroop (geen grenadine!, te koop in o.a. Turkse winkel)

Bereiding
1. Kook de rijst gaar, giet af en laat eventueel afkoelen.
2. Snijd 2,5 paprika's en de bosuitjes in kleine stukjes en hak 50 g van de rucola fijn.
Kluts de eieren in een wijde kom, roer de rijst erdoor en vervolgens de fijngesneden groenten, de rucola en de munt. Schep de speltbloem erop en schep er goed door zodat er geen klontjes achterblijven.
Snijd de blauwe kaas in kleine stukjes en schep de blokjes samen met een flinke snuf zout, flink wat zwarte peper en tabasco (voorzichtig, je speelt met "vuur"!) naar smaak door het beslag.



3. Verhit een hapjespan met wat olie. Als de olie heet is en de olie verdeeld over de pan, schep je telkens drie volle eetlepels beslag in de pan. Druk de bergjes een beetje plat en bak de beignets ongeveer 3-4 minuten per kant. Als je de beignets te vroeg omdraait, vallen ze uit elkaar. Dus even geduld!



4. Maak intussen de salade. Stort de veldsla in een kom (verwijder desgewenst de worteltjes). Snijd de halve paprika in kleine stukjes en breek de walnoten in kleinere stukken.
Meng voor de dressing 3 el lekkere olijfolie met 1 el granaatappelbalsamazijn en 1 el granaatappelsiroop. Meng de dressing door de veldsla. Verdeel de paprikastukjes en de walnoten erover.
5. Maak de borden in de keuken op door op elk bord telkens een stapeltje te maken van een beignet afgewisseld met wat rucolasla. Eindig met een beignet. Drie tot vier beignets per volwassene is voldoende. Schep wat van de veldsla op of naast de beignettoren.


Eet smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. Hoi, wat een leuk recept is het zo geworden!
    zoals je op mijn foto zag had ik er gemengde rauwkost in losse stukjes bij gegeven voor de kinderen (alles apart, je weet hoe dat gaat ;-) ) - maar die rucolatorentjes vind ik een leuk idee!
    Dankjewel voor de link.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, dank je! Ja, mijn kinderen eten ook echt niet alles, maar ik wil er eigenlijk niet aan toegeven... Graag gedaan, die link!

      Verwijderen