woensdag 12 november 2014

Pastasaus met geitenkaas en pijnboompitten

Een snelle pastasaus, die verrassend genoeg ook zonder ui en knoflook heel smaakvol is. Zonder het FODMaP-dieet gevolgd te hebben, had ik niet gedacht dat dat mogelijk was.

Het geheim van de saus zit in het scheutje witte wijn, dat geeft een frisse smaak, die goed past bij de geitenkaas en de pijnboompitten. En ook: als je de saus wat tijd geeft om te sudderen dan komt dat de intensiteit van de smaak zeer ten goede.

Als je meer saus wilt maken of als je een intensere tomatensmaak wilt, dan kun je dat eenvoudig doen door een extra blikje tomatenblokjes eraan toe te voegen (zorg wel dat je de saus voldoende inkookt) of wat fijngesneden zongedroogde tomaten. En ja, zwarte taggia-olijven erdoor is ook niet te versmaden...

O ja, voor het gezin heb ik gewone pasta gekookt en voor mezelf glutenvrije pasta gemaakt van o.m. speltmeel en maïsmeel. Gewoon kant-en-klaar gekocht in de winkel. Die paste is echt lekker.
Een paar weken geleden heb ik zelf pasta gemaakt van boekweitmeel, maar dat was geen succes. Te zacht en een zeer specifieke smaak. Leuk misschien voor bij paddestoelen of een kaassaus met noten, maar niet voor een tomatensaus. Vanwege de textuur vind ik boekweitpasta geen aanrader.
Binnenkort ga ik aan de slag met speltmeel en fijngemalen maïsmeel om lasagnevellen te maken. Daar zal ik natuurlijk nog over berichten!


Pastasaus met geitenkaas en pijnboompitten

4 personen

Ingrediënten
ongeveer 200 g glutenvrije spaghetti
1 courgette
3 paprika's
1 blikje gepelde tomaten
1 dl droge witte wijn
2 tl oregano
versgemalen zwarte peper, zout
100 g belegen Hollandse geitenkaas
50 g geraspte grana padano, of een andere oude kaas
2 el pijnboompitten
olijfolie

Bereiding
1. Kook de pasta beetgaar. Giet af en meng er een scheutje lekkere olijfolie door.
2. Was en snijd de groenten en houd de courgette apart. (Dat doe ik zodat de kooktijd van de courgette zoveel mogelijk bekort wordt en de knapperigheid ervan behouden blijft.)
Verhit een hapjespan met wat olijfolie en bak de paprika samen met de oregano een aantal minuten, zodat het heerlijk gaat geuren. Snijd intussen de gepelde tomaten uit blik overdwars in reepjes en doe met het tomatensap en de witte wijn bij de paprika. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat de saus met het deksel bijna helemaal op de pan een poosje sudderen (minimaal 15 minuten).
3. Rasp intussen de grana padano, snijd de geitenkaas in kleine blokjes en rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin (daarna laten afkoelen op een bord).
4. Roer een paar minuten voor het serveren de courgette en de geitenkaas door de saus en laat ze op temperatuur komen. Serveer de saus over de pasta, met de pijnboompitten en wat geraspte oude kaas.

Natuurlijk lekker met een groene salade! (als dressing volstaat 3 el extra vierge olijfolie en 1 el goede balsamico-azijn).

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten