zondag 30 november 2014

Lactosevrije chocolademousse

Wij zijn grote fans van extra pure chocolade; ook mijn dochter van net 2 vindt deze "la" heerlijk. Je begrijpt dat het toetje vandaag met groot enthousiasme werd begroet! Schrik niet van de rozemarijn; de smaak hiervan is heel subtiel aanwezig.

Chocolademousse klinkt misschien ingewikkeld, maar het is zo gemakkelijk om te maken en het kost ook zo weinig tijd! Gewoon een keertje doen dus. Handig is ook dat je het een dag van tevoren kunt maken als je dat beter uitkomt. En je kunt het ook maken terwijl je iets anders aan het koken bent. Het is helemaal niet erg het proces af en toe even stil ligt.

O ja, bewaar lactosevrije slagroom nadat je het gekocht hebt in de koelkast. Niet vanwege de houdbaarheid, maar omdat het beter stijf te kloppen is als het koud is.


Lactosevrije chocolademousse met rozemarijn

6 personen

Ingrediënten
2 dl lactosevrije slagroom (MinusL)
150 ml lactosevrije melk
1 klein takje rozemarijn
200 g extra pure chocolade
50 g witte basterdsuiker

6 glazen schaaltjes (te koop bij bv. Dille & Kamille)

Bereiding
1. Verwarm de melk tot het kookpunt, voeg 4 trosjes rozemarijnnaaldjes toe en draai het vuur uit. Laat de rozemarijn 10 minuten trekken in de melk.
2. Smelt intussen de chocolade. Breek hiervoor de chocolade in kleine stukken boven een kom en smelt de chocolade in de magnetron of au bain marie. In de magnetron gaat het heel makkelijk: verwarm de chocolade gedurende een minuut op 600 W, roer door en herhaal dit een paar keer tot de chocolade helemaal gesmolten is. Halveer de magnetrontijd na de eerste twee keer. Het voordeel van deze manier van smelten is dat de chocolade niet zo heel warm wordt. Laat de chocolade afkoelen.
3. Giet de melk door een zeefje bij de gesmolten chocolade en roer het geheel tot een homogene massa. Zet het in de koelkast om verder af te koelen.
4. Klop de slagroom met de suiker zo stijf mogelijk (en dat is niet zo stijf als je gewend bent van gewone slagroom). En "vouw" de slagroom met een spatel door het chocolademengsel. Meng eerst een klein gedeelte van de slagroom door de chocolade ("familie maken") en daarna de rest.
5. Schep de mousse in glazen schaaltjes en laat hem minstens een uur opstijven in de koelkast.
Garneer de mousse voor het serveren desgewenst met een trosje rozemarijnnaaldjes.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten