maandag 11 juli 2016

Pizza (glutenvrij en FODMaP-arm)

Sinds ik geen spelt meer eet, eet ik ook bijna geen pizza meer vanwege het feit dat een lekkere glutenvrije deegbodem best lastig te maken is. Gelukkig heb ik een heerlijk recept gevonden op weltevreten.nl. Na een kleine aanpassing is de bodem ook te maken met goed verkrijgbare ingrediënten.
Hierbij het recept voor de pizzabodem (goed voor 3 dunne bodems die nét op een dinerbord passen) en de tomatensaus. Laat voor de topping je fantasie de vrije loop! :-)


Lekkere pizzabodem (glutenvrij en FODMAP-arm)
voor 2-3 personen

Ingrediënten
50 g gemalen havervlokken
100 g rijstebloem
50 g ketanmeel (meel van kleefrijst, verkrijgbaar bij islamitische winkels)
1/2 el vlozaadvezels
1 tl gist
3/4 tl zout
1 el suiker
150 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
1 eiwit

Voor de saus
1 blik gepelde tomaten
1 rode paprika
6 zongedroogde tomaten op olie
1 el gedroogde basilicum en oregano
snufje chilipoeder

Bereiding
1. Verwarm de oven mét pizzasteen voor op 230 °C (de pizzasteen zorgt voor een krokante bodem).
Doe alle droge ingrediënten in een kom (bv van de KitchenAid), roer even door elkaar (om te voorkomen dat de vlozaadvezels gaan klonteren) en voeg vervolgens snel na elkaar de natte ingrediënten toe. Meng alles tot één geheel met het platte menghaak (liefst met de flexiklopper) of -als je een handmixer gebruikt) met de gardes. In beide gevallen niet met de gist- of deeghaken! Deze mengen de ingrediënten niet snel genoeg door elkaar waardoor het gaat klonteren.
2. Laat het deeg even staan terwijl je de saus maakt. Was de paprika, verwijder de zaden en snijd hem in kleinere stukken. Doe deze samen met de andere ingrediënten in een pan en pureer ze met een staafmixer. Verwarm de saus op laag vuur en laat hem even pruttelen (langer als je dikkere saus wilt of anders alleen voor het opwarmen).
3. Bestrooi het aanrecht met maïsmeel en maak het deeg m.b.v. een siliconen spatel los van de rand. Glutenvrij deeg kan wat plakkerig zijn, maar is toch best goed te hanteren als je het bestrooit met een beetje maïs- of rijstemeel.  Verdeel het deeg in 2 of 3 stukken en rol ze één voor één uit. Keer hierbij het deeg telkens en bestrooi zo nodig met extra meel om het plakken tegen te gaan.
4. Bestrijk een vel aluminiumfolie ruim met olijfolie en leg voorzichtig de dunnen deegbodem erop. (Gebruik voor elke pizza een nieuw vel alu-folie, dan kun je in de baktijd van de ene pizza de andere maken.) Bestrijk met de saus en verdeel de topping erover. Denk aan plakken courgette en tomaat, paprikareepjes, ham óf tonijn óf chorizo en breek eventueel tot slot nog een ei erboven (favoriet van mijn zoon). Bestrooien met geraspte kaas en gedroogde oregano.
5. Leg de pizza m.b.v. een grote taartschep op de pizzasteen en bak hem in 6-8 minuten gaar. Haal hem voorzichtig met de taartschep uit de oven en...

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten