woensdag 26 november 2014

Tarte tatin van wortel

Dit gerecht is bedoeld als voorgerecht, tussengerecht of hapje. Wat dacht je van "tarte tatin aux carottes" als voor- of tussengerecht met Kerst (of zomaar tijdens een leuk etentje)? Niemand zal denken dat dit geen tot weinig FODMaPs herbergt!
Ik denk dat dit gerechtje wint aan elegantie als je oranje en paarse wortels gebruikt.


Tarte tatin aux carottes

voor 4-8 personen

Ingrediënten
voor het deeg:
100 g speltbloem
50 g koude margarine
mespunt zout
1/2 ei

voor de toplaag
600 g wortels, bv. oranje en paarse wortels
8 kardemompeulen, evt. gemalen kardemom (de peulen zijn smaakvoller)
1 el suiker
3 el olijfolie
versgemalen zwarte peper, zout
1 sinaasappel
sinaasappelolie (evt. zelf maken, zie de tips onderaan)

Bereiding
1. Begin met het deeg. Kneed een deeg van alle ingrediënten, hiervoor kun je eerst met twee messen de margarine door de bloem snijden en vervolgens de rest erdoor kneden. Ook kun je (zoals ik) een foodprocessor gebruiken. Leg het deeg even ter zijde.
Deze hoeveelheid is meer dan 8 peulen.
2. Schil de wortelen met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes. Stamp de kardemompeulen kapot in een vijzel of met behulp van en deegroller, vang het zaad op en plet dit in een vijzel.
Pers de sinaasappel uit (snijd eventueel eerst met een dunschiller het oranje van de schil voor de sinaasappelolie).
Kook de wortelplakjes in 10 minuten gaar met het deksel bijna helemaal op de pan, in 1 dl sinaasappelsap, olijfolie, suiker, het kardemomzaad, een beetje zout en zwarte peper. Het vocht moet helemaal verdampt zijn aan het einde van de kooktijd. Blijf bij de pan in de buurt om aanbranden te voorkomen!
Stort de wortelen op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de wortel gelijkmatig over het bakpapier.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden (stand boven- en onderwarmte).
Rol het deeg dun uit, eventueel op een vel bakpapier. Til het deeg voorzichtig op en leg het op de wortelplakjes. Druk het deeg zacht aan, leg er een vel bakpapier op en leg daar iets zwaars op dat ook de oven in mag (bv. een kleiner bakblik). Schuif de bakplaat in de oven (net onder het midden) en bak de tarte tatin 10 minuten.
Verwijder het gewicht en het bakpapier en bak de tarte tatin in 5-8 min. af, of tot het deeg gaar.
Haal de bakplaat uit de oven, dek het deeg af met een vel bakpapier en leg er weer iets zwaars op zodat het omhoog gekomen deeg weer geplet wordt. Laat het ongeveer 10 minuten rusten.
3. Draai voorzichtig de plaattaart om m.b.v. de kleinere bakplaat of een grote snijplank, zodat de wortel bovenop komt te liggen en steek vormpjes uit de tarte tatin. Rondjes of kerstbellen! (De uitsteker is te koop bij Dille & Kamille). Je kunt natuurlijk ook vierkantjes snijden.

4. Schuif de taartjes voor het serveren ongeveer 10 minuten in de oven (175 graden, boven- en onderwarmte), zodat ze goed heet zijn. Schenk er tot slot nog wat sinaasappelolie overheen.

Eet smakelijk!

Tips: De sinaasappelolie kun je je ook zelf maken door 1 dl extra vierge olijfolie te verwarmen (niet laten koken!) en er de schil van 1 sinaasappel in te laten trekken. Je kunt het oranje gedeelte gemakkelijk met een dunschiller van de sinaasappel snijden. Laat de schil minstens 15 minuten in de olie trekken, maar hoe langer hoe beter (bv. 2 uur).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten