maandag 8 juni 2015

Aardbeientaart


Nu er weer aardbeien zijn, heb ik geëxperimenteerd met aardbeientaarten en met aardbeienijs. Vandaag geef ik het recept voor aardbeientaart met bodem van korstdeeg ("harde wenerdeeg"), daarover een laagje pure chocolade, gele room en afgedekt met aardbeien. Lekker en natuurlijk laag in de FODMaP's!

Je kunt met de taart een dag tevoren beginnen door de bodem te bakken, deze te bestrijken met chocolade en gele room. Op de dag of het moment zelf hoe je alleen de aardbeien nog schoon te maken en erop te leggen.

Serveer de taart met mes en vork, want de bodem is lekker krokant!


Aardbeientaart met gele room


Ingrediënten
voor de bodem
200 g speltbloem
130 g margarine
70 g fijne suiker
1 losgeklopt ei
snuf zout

voor de gele room
5 dl lactosevrije halfvolle melk
6 eidooiers
3 el suiker
2 el maïzena
1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract

en verder
100 g pure chocolade
500 g aardbeien
(gekartelde) vorm met een diameter van 24 cm

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (stand onder- en bovenwarmte). Kneed voor de bodem een deeg van alle ingrediënten. Kneed niet te lang, want daar wordt het deeg taai van in plaats van bros. Het gemakkelijkste gaat dit natuurlijk in een keukenmachine.
Vet de vorm in met wat gesmolten margarine en stort het deeg op de bodem. Verdeel het deeg met vochtige vingers (gaat het plakken tegen) over de bodem en tegen de rand en druk het glad. Bak het deeg in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en laat het buiten de oven afkoelen.
2. Breek de chocolade in stukjes, doe ze in een schaaltje en zet dit in de nog warme oven. Als de chocolade gesmolten is (duurt ongeveer 10 minuten), strijk je het m.b.v. een kwast, lepel of mes over de taartbodem en tegen de rand. Zet de bodem in de koelkast zodat de chocolade uithardt.
3. Breng voor de gele room de melk aan de kook. Draai het vuur onder de hete melk uit en laat het vanillestokje erin glijden. Laat de smaken minimaal 15 minuten in de melk trekken. Snijd hierna het vanillestokje open, schraap de zaadjes uit de peul en doe ze in de melk. Roer ze even goed los.
Gebruik je geen vanillestokje maar vanille-extract? Klop het extract dan bij stap 4 samen met de eidooiers op.
4. Neem een kleinere kom en kluts de eidooiers met de suiker en de maïzena lichtgeel. Verwarm de melk en giet een deel bij de dooiers. Roer goed door en giet het in de pan bij de achtergebleven melk. Verwarm de "vla"onder voortdurend roeren. Hoe warmer het wordt, hoe meer het bindt. Laat de room even bubbelen en draai dan het vuur uit. Schenk de room in een schone kom en dek hem af met vershoudfolie (leg het echt op de room, dit gaat de vorming van een vel tegen).
Als de room is afgekoeld tot kamertemperatuur, schep je hem in de taartbodem. Even gladstrijken en laten opstijven in de koelkast.
5. Maak de aardbeien schoon en verdeel ze over de taart. 

Eet smakelijk!

Voor dit recept heb ik een aangepaste versie van de banketbakkersroom gebruikt (klik hier voor het recept). De banketbakkersroom was net iets te dun voor deze toepassing. Als je de gele room dus voor iets anders wilt gebruiken, kun je afhankelijk van het doel, ook even naar het basisrecept kijken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten