vrijdag 14 november 2014

Sinterklaaskruidkoek

Het is in deze tijd van het jaar jammer om geen kaneel en dus ook geen speculaaskruiden te kunnen eten. Ofwel: er is dringend behoefte aan een oplossing!

Het is niet zo eenvoudig om de smaak van speculaaskruiden te benaderen als je het hoofdbestanddeel kaneel weg laat. In dit recept heb ik een poging gedaan om iets van die smaak te bereiken, maar ik ben nog niet helemaal tevreden.
In plaats van de gebruikelijke witte peper heb ik heel fijngemalen zwarte peper gebruikt, dat geeft wat meer warmte aan de smaak dan witte peper. Als je een pepermolen hebt, maal de peper dan zelf, dat is veel aromatischer dan peper die al een hele tijd geleden gemaald is.

Ik heb gelezen dat een beetje kaneel wel toegestaan is, dus als je het aandurft, kun je er ook een halve theelepel gemalen kaneel doorheen doen (dat is verhoudingsgewijs nog weinig, maar het zal ongetwijfeld een verbetering zijn). Ik ben zover nog niet gekomen.

De inspiratie voor dit recept komt uit Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall (p394). Het is een muffinachtige cake met pompoen. Worteltaart is erg lekker; waarom dan geen pompoencake? Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Het recept heb ik flink aangepast. Smaakbepalend is de toevoeging van havermout (in plaats van amandelmeel uit het oorspronkelijke recept). Het voordeel van havermout is dat het vocht langer vasthoudt (dat effect heeft het in het speltbrood ook). Dat is wel nodig, aangezien baksels van spelt nogal gauw uitdrogen. De cake verandert met de havermout wel in koek, want het zorgt voor een stevige structuur.
De kaneel uit het oorspronkelijke recept heb ik vervangen door gemalen kruidnagel en nootmuskaat. Met nog wat aanvullende aanpassingen is het een goed recept geworden, lekker en passend binnen het FODMPaP-beperkt dieet. (Verwacht overigens geen speculaassmaak, want dan kom je bedrogen uit.)
O ja, als je een zoetekauw bent, kun je meer suiker toevoegen (bv. 300 gram).

(Ere wie ere toekomt: de illustratie is van Dagmar Stam.)


Sinterklaaskruidkoek

Ingrediënten
200 g speltbloem
100 g havermout
2 tl bakpoeder
1/2 tl gemalen kruidnagel
1/2 tl gemalen korianderzaad (ketoembar)
1/2 tl gemberpoeder (djahé)
1/4 tl gemalen foelie of anders 1/4 nootmuskaatbolletje, geraspt
1/8 tl gemalen kardemom
fijngemalen zwarte peper
200 g donkere basterdsuiker
200 g pompoen
1 sinaasappel
100 g ontpitte dadels, in stukjes
4 grote eieren
flinke snuf zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bak- of broodblik met bakpapier.
2. Rasp de pompoen fijn. Was de sinaasappel goed; rasp de schil en pers het sap eruit. Scheid de eieren, doe zowel de dooiers als de eiwitten in een ruime kom. Kluts de dooiers met de suiker schuimig en schep voorzichtig om met de geraspte pompoen, de bloem, havermout, de specerijen, de sinaasappelzest, het sap en de dadelstukjes.
3. Klop de eiwitten met het zout stijf  en roer eerst 1 opscheplepel voorzichtig door het pompoenbeslag. Vouw daarna de rest van de eiwitten erdoor.
4. Schenk het beslag in het bakblik en zet het in de oven (net onder het midden). Bak de cake in ongeveer 1 uur goudbruin. Laat de cake afkoelen buiten de oven en (na een paar minuten) ook buiten het bakblik. Verpak de afgekoelde cake eerst in bakpapier en daarna in plastic om het uitdrogen zoveel mogelijk tegen te gaan.


Serveer de koek bij de thee en beleef een heerlijk avondje! ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten