dinsdag 25 november 2014

Hartig speltbrood met oude kaas, tijm en walnoten

Dit brood is een traktatie bij de lunch of bij een maaltijdsoep tijdens het diner. Niks dieetvoer, gewoon smullen! Het idee voor dit recept heb ik gehaald uit Rutger bakt van Rutger van den Broek; ik heb de fodmaps beperkt en ik heb de smaak gewijzigd. Het brood van Rutger is heel leuk vormgegeven, en hoewel het heel eenvoudig is om dat voor elkaar te krijgen was ik tegelijk met iets anders bezig (mijn kinderen) toen ik de schaar in mijn broodje zette, dus het brood op de foto ziet er iets minder mooi uit... (De eerste keer dat ik het brood maakte, is die vorm wel gelukt, hoor!)

In dit recept heb ik het brood op smaak gebracht met tijm, oud belegen geitenkaas en walnoten, maar je kunt in plaats van geitenkaas ook koeienkaas gebruiken en een andere nootsoort of pijnboompitten (zoals te zien op de foto). Rozemarijn erin in plaats van tijm is ook heel lekker!
Zie voor tips en trucs over broodbakken ook het bericht over speltbrood.


Hartig speltbrood

Foto genomen voor het bakken

Ingrediënten
voor het deeg
200 g volkoren speltmeel
80 g speltbloem
50 g havermout
1 tl broodzout
1/2 tl gedroogde gist
1 el rietsuiker
1 tl gedroogde tijm
2 el extra vierge olijfolie of zonnebloemolie
1,8 dl lauwwarm water

voor de vulling
100 g oud belegen geitenkaas
50 g walnoten of pijnboompitten

Bereiding
1. Los de gist op in het handwarme water samen met de suiker. Laat dit ongeveer 10 minuten staan, tot de gist tot leven komt (je ziet een licht schuimend effect).
Doe alle droge ingrediënten voor het deeg in een kom, roer door elkaar en giet de olijfolie en het water met de gist erbij. Kneed dit alles in ongeveer 8 minuten tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol.
2. Giet wat olie in een andere kom en wentel het deeg erdoor. Sluit de kom af door er een vochtige theedoek overheen te hangen of door er bv. een bord op te zetten (niet hermetisch afsluiten!) en zet de kom gedurende één uur op een warme plaats (bv. op zolder; 25 graden is ideaal) zodat het deeg kan rijzen. Het deeg zal in die tijd ongeveer verdubbelen in omvang.
3. Zet na de eerste rijstijd de bakplaat met een vel bakpapier erop klaar. Druk de lucht uit het deeg en kneed de kaas (in blokjes gesneden) en de grof gehakte walnoten erdoor. Deel het deeg in twee stukken en maak er "stokbroden"van. Leg ze op de bakplaat en laat het deeg op een warme plaats opnieuw rijzen: 30 tot 45 minuten is voldoende.
Aan het einde van de rijstijd kun je het brood verder vormgeven of je laat het zoals het is. Leuk is dus om het brood aan beide (lange) kanten om de 4 cm schuin in te knippen (niet helemaal tot het midden). Elk los stukje buig je daarna van het brood af, zodat het brood de vorm van een korenaar krijgt. Het is niet alleen decoratief, want hierdoor breek je aan tafel ook gemakkelijk een stuk brood ervan af.
4. Schakel de oven in op 225 graden (stand boven- en onderwarmte) en bak het brood in 12-15 minuten gaar, net onder het midden van de oven. Laat het brood buiten de oven iets afkoelen en serveer het warm.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten