Het recept van de speltpasta heb ik voor de lasagne iets aangepast. Dat deed ik eerder ook altijd al, omdat ik houd van wat stevige pasta. Niet te hard en vooral niet te zacht. Die aanpassing werkte ook. In het recept hieronder geef ik dus de verhoudingen voor lasagne van spelt en voor de bereiding kun je dan kijken naar het recept van gisteren.
Speltlasagne met boerenkool en tomaten
4 personenIngrediënten
Voor de speltlasagne
135 g speltbloem
65 g maïsmeel (heel fijngemalen)
2 eieren
Voor de béchamel
5 dl lactosevrije melk (bij voorkeur van Arla)
30 g plantaardige margarine (bv. van Zeeuws meisje)
3 el speltbloem
selderijzout
1 laurierblad
zwarte peper
ong. 40 g geraspte grana padano
Voor de saus
2 el taggiasche olijven
8 zongedroogde tomaten op olie
1 el olijfolie met rode peper
300 g boerenkool (gesneden)
9 tomaten
100 g oude kaas (bv. Old Amsterdammer), geraspt
Bereiding
1. Breng voor de béchamelsaus de melk aan de kook, draai het vuur uit en roer 1/2 tl selderijzout, flink wat versgemalen zwarte peper en 1 laurierblad erdoor. Laat dit minstens 15 minuten staan om de smaken te laten intrekken in de melk.
2. Kneed het pastadeeg en laat het even rusten. (Zie voor de bereiding van de speltlasagne het recept van speltpasta, maar pas de verhoudingen van de speltbloem en het maïsmeel aan.)
3. Snijd voor de saus de zongedroogde tomaten en de olijven. Verwarm een hapjespan met de met rode peper gearomatiseerde olijfolie. Bak de zongedroogde tomaten en olijven ong. 5 minuten aan op laag vuur (zodat de smaken in de olie trekken) en voeg de boerenkool toe. Laat de boerenkool al roerend slinken en zorg ervoor dat zoveel mogelijk vocht verdampt is. (Als je geen zin hebt in zo'n berg boerenkool in de pan, kun je de boerenkool ook even gaar stomen of gaar koken, dat kost ongeveer 5 minuten.)
is in de saus, de geraspte grana padano erdoor roeren en de saus een paar minten op zacht vuur laten borrelen.
5. Intussen de tomaten wassen, in dunne plakken snijden en vervolgens lasagnevellen maken. (Zie voor de bereiding van de speltlasagne weer het recept van speltpasta.)
6. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Roer de béchamelsaus door de boerenkool en breng zo nodig verder op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Vet de bodem van een grote ovenschaal in met wat olie.
7. Stel de lasagne samen: schep 1/3e van de boerenkool in de schaal, bedek deze met 1/3e deel van de tomatenplakjes en vervolgens met lasagnevellen. Herhaal dit drie keer en eindig met de lasagnevellen. Rasp de oude kaas erover en schuif de schaal in de oven (net onder het midden).
Bak de lasagne in 30 minuten goud bruin.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten