maandag 17 november 2014

Speltlasagne met boerenkool en tomaten

Door het succes gisteravond met de speltpasta, had ik vandaag veel zin om een lasagne te maken. En dan iets vegetarisch én met boerenkool. Iets aparts dus. En het is een leuk recept geworden. Een beetje gek misschien om boerenkool op deze manier te eten, maar laat je daar niet door tegenhouden! Het recept is wel wat bewerkelijk (niet moeilijk). Ik ben er een uur mee bezig geweest (en daarna nog 30 minuten oventijd, waarin je andere dingen kunt doen).


Het recept van de speltpasta heb ik voor de lasagne iets aangepast. Dat deed ik eerder ook altijd al, omdat ik houd van wat stevige pasta. Niet te hard en vooral niet te zacht. Die aanpassing werkte ook. In het recept hieronder geef ik dus de verhoudingen voor lasagne van spelt en voor de bereiding kun je dan kijken naar het recept van gisteren.


Speltlasagne met boerenkool en tomaten 

4 personen

Ingrediënten
Voor de speltlasagne
135 g speltbloem
65 g maïsmeel (heel fijngemalen)
2 eieren

Voor de béchamel
5 dl lactosevrije melk (bij voorkeur van Arla)
30 g plantaardige margarine (bv. van Zeeuws meisje)
3 el speltbloem
selderijzout
1 laurierblad
zwarte peper
ong. 40 g geraspte grana padano

Voor de saus
2 el taggiasche olijven
8 zongedroogde tomaten op olie
1 el olijfolie met rode peper
300 g boerenkool (gesneden)
9 tomaten
100 g oude kaas (bv. Old Amsterdammer), geraspt

Bereiding
1. Breng voor de béchamelsaus de melk aan de kook, draai het vuur uit en roer 1/2 tl selderijzout, flink wat versgemalen zwarte peper en 1 laurierblad erdoor. Laat dit minstens 15 minuten staan om de smaken te laten intrekken in de melk.
2. Kneed het pastadeeg en laat het even rusten. (Zie voor de bereiding van de speltlasagne het recept van speltpasta, maar pas de verhoudingen van de speltbloem en het maïsmeel aan.)
3. Snijd voor de saus de zongedroogde tomaten en de olijven. Verwarm een hapjespan met de met rode peper gearomatiseerde olijfolie. Bak de zongedroogde tomaten en olijven ong. 5 minuten aan op laag vuur (zodat de smaken in de olie trekken) en voeg de boerenkool toe. Laat de boerenkool al roerend slinken en zorg ervoor dat zoveel mogelijk vocht verdampt is. (Als je geen zin hebt in zo'n berg boerenkool in de pan, kun je de boerenkool ook even gaar stomen of gaar koken, dat kost ongeveer 5 minuten.)
4. Ga intussen verder met de béchamelsaus. Verwarm de margarine in een pannetje met dikke bodem en roer de speltbloem erdoor. Er ontstaan een soort klonten, dat is goed. Laat deze klonten op matig vuur een paar minuten bakken, zodat de bloem gaart (dit is beter voor de smaak). Voeg dan in delen de melk toe (door een zeefje gieten zodat de rommel achterblijft!). Telkens aan de kook brengen en heel goed roeren met de garde zodat er geen blijvende klonten ontstaan. Telkens als de saus homogeen geworden is en gebonden is, voeg je weer wat melk toe. Als alle melk opgenomen
is in de saus, de geraspte grana padano erdoor roeren en de saus een paar minten op zacht vuur laten borrelen.
5. Intussen de tomaten wassen, in dunne plakken snijden en vervolgens lasagnevellen maken. (Zie voor de bereiding van de speltlasagne weer het recept van speltpasta.)
6. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Roer de béchamelsaus door de boerenkool en breng zo nodig verder op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Vet de bodem van een grote ovenschaal in met wat olie.
7. Stel de lasagne samen: schep 1/3e van de boerenkool in de schaal, bedek deze met 1/3e deel van de tomatenplakjes en vervolgens met lasagnevellen. Herhaal dit drie keer en eindig met de lasagnevellen. Rasp de oude kaas erover en schuif de schaal in de oven (net onder het midden).
Bak de lasagne in 30 minuten goud bruin.


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten