zaterdag 14 november 2015

Bananenbrood (glutenvrij)

Een goed en makkelijk recept voor bananen"brood" of bananenmuffins. Lekker bij het ontbijt (als een soort ontbijtkoek) of bij de thee. Het is een smeuiïge cake, die ook na een aantal dagen (bewaren in de koelkast) nog lekker is. Glutenvrij én het voldoet aan de eisen behorend bij een FODMaP-beperkt dieet.




Bananenbrood of bananenmuffins


Ingrediënten

Natte ingrediënten 
3 rijpe bananen
2 grote eieren
90 g kokosolie, gesmolten (evt. te vervangen door margarine of roomboter)
25 g gembersiroop (of honing, als je dat verdraagt)
1/2 el sinaasappelextract

Droge ingrediënten 
240 g rijstemeel 
45 g havermout
20 g kokosmeel
1/2 tl bakpoeder
1/2 tl baking soda
100 g extra pure chocolade, gehakt (of hagelslag)
45 g green candarel of 90 g suiker
Rasp van 1 sinaasappelschil 

Optioneel voor bovenop
1 banaan in plakjes
geraspte kokos

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakblik voor brood met bakpapier (dat gaat het gemakkelijkste als je het bakpapier eerst nat maakt, tot een propje maken en uitknijpen en daarna voorzichtig uittrekken en dan draperen in het bakblik) of doe papieren vormpjes in de muffinvormpjes.
2. Doe alle natte ingrediënten in de kom van de staafmixer en pureer het geheel tot een glad mengsel.
3. Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng goed door elkaar. Roer de natte door de droge ingrediënten en giet het beslag in de broodvorm of verdeel over de muffinvormpjes.
4. Optioneel: Leg de plakjes banaan op de bovenkant van de cake en bestrooi met geraspte kokos. Het ziet er feestelijk uit, maar nodig is het niet. (Soms doe ik het wel en soms niet.) 
4. Bak het brood in 45 minuten gaar in het midden van de oven. De muffins hebben ongeveer 25 minuten baktijd nodig. 

Eet smakelijk!


Weet je niet wat je nog meer met kokosmeel kunt doen? Probeer deze lekkere kokosvla!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten