woensdag 26 november 2014

Citroentaart

Een lekkere taart op warme, zomerse dagen of... als nagerecht bij het kerstdiner! (En dan misschien een kleiner stukje dan op de foto...)


Frisse citroentaart



Ingrediënten
Voor het deeg
500 g speltbloem
100 g poedersuiker
250 g margarine

3 eieren
geraspte schil van 1 citroen
bakvorm met losse bodem van 30 cm ø

Voor de zachte citroenvulling
6 eidooiers
5 eieren
270 g fijne kristalsuiker
1 theelepel vanille-essence
1,5 dl citroensap
geraspte schil van 1 citroen

Bereiding
Begin met het deeg
1. Zeef de bloem en de poedersuiker boven de mengkom van de keukenmachine (gebruik het mes) en voeg de margarine en de citroenrasp toe. Meng alles snel tot een kruimelig mengsel. Breek de eieren boven de kruimels en meng opnieuw kort. Als het deeg droog aanvoelt, voeg je 2-3 eetlepels koud water toe.
Heb je geen keukenmachine? Zeef dan de bloem en de poedersuiker in een kom, voeg de citroenrasp toe en snijd de margarine met twee messen in kleine stukjes erdoor. Kneed of mix het geheel resp. met de hand of mixer met broodhaken tot een kruimelig mengsel. Voeg de eieren toe en meng snel tot een zacht deeg (hoe langer je kneed, hoe "taaier" het deeg wordt). Is het deeg nog te droog, voeg dan een klein beetje water toe.
2. Vorm een dikke worst van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast. 
3. Vet de bakvorm in met wat margarine. Bekleed de bodem en de randen met het deeg. Dit gaat het gemakkelijkste als je het deeg in plakjes van ongeveer een halve centimeter snijdt en hiermee eerst de zijkanten en daarna de bodem bedekt (Deze volgorde geeft optisch het mooiste resultaat.) Even aandrukken en klaar. 
(Je kunt het deeg natuurlijk ook tot een grote ronde lap uitrollen en daarmee in één keer de bodem en de zijkanten bekleden.) 
Bedek de bodem met plastic folie en laat het deeg minstens 1 uur in de vriezer afkoelen.
4. Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte). Bedek de bodem van de taart met aluminiumfolie en stort hem vol met steunvulling (gedroogde bonen bijvoorbeeld). Verdeel de steunvulling goed over de bodem en duw het aan tot in de hoekjes/randjes. Dit voorkomt dat de rand tijdens het bakken inzakt. Bak de bodem 10 minuten in het midden van de oven. Haal de bodem uit de oven en verwijder de steunvulling en de alumniniumfolie. Bak de bodem nu nog 15 minuten. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen. De oven kan uit.

En dan nu de custard
1. Klop in een pan met dikke bodem de eidooiers los met de eieren, suiker, vanille-essence, citroensap en -rasp. Verhit het mengsel op laag vuur en roer het mengsel tot het het dikker begint te worden (voorkom in elk geval dat het mengsel warmer wordt dan 80°C!). Voor dit roeren kun je het beste een pannenlikker gebruiken, omdat je hiermee alles goed van de bodem kunt halen. Het laatste wat je namelijk wilt, is dat zich op de bodem een omelet begint te vormen...
2. Neem de pan van het vuur als de custard dikker is geworden (of eigenlijk gebonden is). Je kunt dit ook goed zien door over de pannenlikker door de custard een streep te trekken. Als de streep zichtbaar blijft en de streep niet dichtslibt, is de custard voldoende gebonden. Giet de custard door een fijne zeef in een kom (om de stukjes eiwit die toch gestold zijn eruit te halen). Laat de custard afkoelen.
3. Giet de custard in de taartbodem en strijk de bovenkant glad. Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Lekker met verse aardbeien of frambozen!

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten