maandag 29 juni 2015

Bami goreng

Net als Karin Luiten ben ik fan van koken zonder zakjes en pakjes. Dat is veel leuker, bevredigender, lekkerder en gezonder. Haar recepten in de Trouw lees ik altijd met belangstelling, want het is leuk om te zien hoe een ander kookt én het is inspirerend!




Afgelopen zaterdag (27 juni 2015) gaf ze een recept voor bami goreng en dat heb ik vandaag in aangepaste vorm gemaakt, want het moet natuurlijk wel FODMaP-proof zijn! Omdat ik "rice sticks"gebruikt heb, was het recept zelfs bijna glutenvrij (bijna, want ketjap is niet glutenvrij).

En lekker dat het was! Heel opvallend vond ik dat het gerecht pas echt smaakvol en af was, toen ik er een halve limoen boven geperst had. Niet weglaten dus, die limoen! 

Bami goreng

voor 4 personen

Ingrediënten
200-250 g rice sticks (bijv. van Suree, te koop bij AH)
1 kipfilet van ongeveer 200 g
2-3 eieren
3 grotere wortels
1 rode paprika
125 g taugé
500 g snijbonen (of een andere groente)
1 limoen
2-3 el ketjap manis
wokolie
zout

voor de boemboe
1 opgehoopte tl djahé (gemberpoeder)
1 opgehoopte tl djinten (gemalen komijn)
1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
2 el knoflook-chili-olie
1 dobbelsteentje trassi (garnalenpasta)

Bereiding
1. Bereid de rice sticks zoals aangegeven op de verpakking. Zorg ervoor dat ze beetgaar zijn en niet te gaar. Giet het kookvocht af, spoel ze om met koud water en roer er een scheutje wokolie door. Zet opzij.
2. Meng voor de boemboe de ingrediënten in een schaaltje of vijzel en druk met een theelepel of een vijzel de trassi tot poeder. Goed doorroeren en opzij zetten.
3. Was de snijbonen en snijd ze in smalle reepjes. Zet ze op in ruim koud water en kook ze in ongeveer 8-10 minuten beetgaar (de kooktijd gaat in vanaf het moment dat het water kookt en dat duurt best lang). Giet ze af en zet ze opzij.
4. Was en snijd de wortels en paprika in smalle plakjes/reepjes en was de taugé. Laat de taugé goed uitlekken. Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
Kluts de eieren met wat zout en bak er een dunne omelet van. Snijd de omelet in korte, smalle reepjes.
5. Verhit een wok op hoog vuur en bak het kruidenmengsel een paar minuten (er zit al olie in, dus je hoeft geen olie in de wok te doen). Voeg de kipfilet toe en bak omscheppend bruin. Voeg de wortel en paprika toe en bak alles een paar minuten. 
Roer de rice sticks erdoor samen met de omeletreepjes, een scheut ketjap manis en het sap van een halve limoen. Als dit alles goed op temperatuur is én goed gemengd, roer dan de taugé erdoor, zodat hij kort mee warmt en toch knapperig blijft. Proef of er nog wat zout door mag of ketjap en dien op met de snijbonen.

Eet smakelijk!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten