maandag 3 november 2014

Pompoensoep

Pompoensoep is lekker winters en gezond. Echt comfort food! De soep kan op smaak gebracht worden met verschillende smaakmakers, zoals:
- een combinatie van basilicum en munt;
- kerrie;
- ketoembar, komijn, chili en salie;
- rozemarijn en tijm;
- etc.
Voor elk wat wils dus! Om ook voldoende eiwitten binnen te krijgen, kun je er speltbrood of speltcrackers bij eten met kaas of vleeswaren. Wat kaas in de soep is ook erg lekker. Denk aan feta, geitenkaas of blauwe kaas.


Pompoensoep met rozemarijn, tijm en oude kaas

4 personen

Ingrediënten
1 pompoen (flespompoen of hokkaido)
1 winterpeen
1,5 blokje groentenbouillon
1 tak verse of 1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde tijm
100-200 g oude kaas
versgemalen zwarte peper
olijfolie
evt. pompoenolie

Bereiding
1. Snijd de pompoen doormidden en schep met een eetlepel de pitten en draden eruit. Snijd de helften in kwarten en schil desgewenst de pompoen met een dunschiller. Snijd de kwarten in stukken van ongeveer 2 cm.
Schil de winterpeen met een dunschiller en snijd hem in plakken.
2. Zet een grote pan op he vuur en verhit een flinke scheut olijfolie. Roerbak de pompoen en winterpeen ongeveer 5 minuten en giet er daarna zoveel water bij dat de groenten onder water staan (maar niet meer dan 1 liter). Voeg de bouillonblokjes toe. En ook de tijm en de rozemarijnnaaldjes, die je eerst fijngehakt hebt. Breng de soep aan de kook en laat ongeveer 25 minuten zacht koken, of zo lang tot de groenten zacht geworden zijn.
3. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout. Schep de soep op de borden en garneer met wat pompoenolie en zoveel oude kaas als je lekker vindt.

Lekker bij de pompoensoep is warm (net uit de oven) hartige speltbrood met oude kaas, walnoten en tijm, geïnspireerd op een recept uit het boek van Rutger van den Broek Rutger bakt. Dat brood combineert heel goed met deze soep.
Je kunt natuurlijk ook de hartige speltscones serveren bij deze soep.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten