zondag 23 november 2014

Kokosvla met een saus van frambozen

Deze kokosvla doet een klein beetje denken aan griesmeelpudding wat betreft de structuur en de iets zure saus of siroop die ik erbij gemaakt heb. Het is natuurlijk geen griesmeel, want hij smaakt naar kokos. Het is een lekker nagerecht en gemakkelijk te maken.
In plaats van kokosmeel kun je ook geraspte kokos gebruiken; dat geeft een veel vezeliger structuur. Ik vind dat niet zo lekker, maar misschien jij wel?

Door de rode siroop over de witte vla is het een feestelijk nagerecht. Een idee voor Kerst? Met wat verse frambozen en chocoladekrullen erbij is het extra lekker en extra feestelijk!


Kokosvla met frambozen

voor 6 personen

Ingrediënten
Voor de vla
5 dl lactosevrije halfvolle melk (bij voorkeur van Arla)
1 dl kokosmelk
1 dl lactosevrije slagroom (bv. van MinusL) (je kunt dit vervangen door kokosmelk)
100 g fijne suiker
2 el geraspte kokos
25 g gemalen kokos of kokosmeel
2 volle el maïzena

Voor de saus
250 g frambozen (uit de diepvries)
1 citroen
75 g fijne suiker

6 glazen schaaltjes of glazen

Bereiding
1. Meng alle droge ingrediënten voor de vla door elkaar. Giet de melk, kokosmelk en slagroom in een kleine pan en doe de droge ingrediënten erbij. Roer goed door elkaar met een garde. Zet het vuur aan en breng aan de kook, terwijl je er regelmatig in roert (om klonteren tegen te gaan). Als het kookt en de vla gebonden is, draai je het vuur uit. Giet de vla in de schaaltjes of glazen en laat ze buiten de koelkast afkoelen.
2. Voor de saus stort je de (bevroren of ontdooide) frambozen in een (steel)pan. Schenk er een klein beetje water op (2 el of zo) en breng de frambozen aan de kook. Als ze ontdooit zijn en uiteen zijn gevallen, draai je het vuur uit. Je kunt de frambozen zo laten of ze door een zeef wrijven om de pitjes kwijt te raken (dat laatste heb ik gedaan).
3. Was de citroen goed en snijd met een dunschiller drie grote stroken van de schil. Zet een steelpan op het vuur met de suiker, 1 dl water, de citroenschillen en het sap van een halve citroen. Bfeng aan de kook en laat flink inkoken (ongeveer 5-10 minuten). Je zult merken dat het vocht in de pan steeds stroperiger wordt. Als het een siroop is geworden die nog van de lepel loopt, giet je de frambozen erbij. Laat nog wat extra vocht verdampen totdat de dikte van de saus is zoals je hem hebben wilt. Laat de saus even afkoelen en giet in elk schaaltje een klein laagje over de vla.
Serveer eventueel met verse frambozen.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten