woensdag 19 november 2014

Speltmuffins

Na de sinterklaaskruidkoek wilde ik me ook wagen aan muffins, zeker omdat de koek ook na 4 dagen nog zacht en smeuïig was. Inmiddels heb ik twee keer muffins gebakken, beide waren een succes, maar om een andere reden. Wat heeft het me gebracht?
- Een beetje havermout door het beslag zorgt ook bij muffins ervoor dat ze een lekkere structuur hebben en niet snel uitdrogen;
- Je kunt de havermout zowel als "hele" vlokken erdoor doen of je kunt ze eerst malen in een foodprocessor. Door de maling is de structuur van de muffin gelijkmatiger in plaats van de beet die het anders heeft;
- Als je hele vlokken havermout gebruikt, kun je het beslag (in de vormpjes) het beste even laten staan voor je ze in de oven zet om ervoor te zorgen dat de havermout de tijd krijgt om vocht op te nemen. Een lagere temperatuur en een langere oventijd (zie recept) doet de rest.

Wat dacht je van chocolade-mokkamuffins met een
sintversiering van fondant? Mooi geworden, hè?
Hieronder geef ik eerst het basisrecept van de muffins. Je kunt dit gebruiken naturel (dus met vanillesmaak), maar je kunt er ook andere smaakmakers aan toevoegen, zoals fruit (bosbessen, aardbeien, banaan, etc.) of cacao, koffie-extract, etc.
Onder het basisrecept staat alvast een variatie, namelijk maanzaadmuffins.


Speltmuffins (basisrecept)

voor 12-14 stuks

Ingrediënten 
200 g speltbloem
80 g havermout
110 g witte basterdsuiker
3 tl bakpoeder
snuf zout
90 ml zonnebloemolie
2 grote eieren
2,5 dl lactosevrije melk (bij voorkeur van Arla)
1 tl vanille-extract (verkrijgbaar bij o.a. Dille en Kamille)

12-18 papieren bakjes (baking cups)
bakblik voor cakejes en muffins

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte) en zet de papieren bakjes in de holtes van het bakblik.
2. Meng de bloem, de havermout (eventueel eerst gemalen), het bakpoeder, de suiker en het zout in een grote kom goed door elkaar. Klop in een andere kom de olie, de eieren, het vanille-extract en de melk door elkaar. Doe de natte bij de droge ingrediënten en roer door elkaar.
3. Verdeel het beslag over de vormpjes en laat het bakblik nog 10 minuten buiten de oven staan. Bak daarna de muffins in 23 minuten gaar (net onder het midden van de oven). Laat ze buiten de oven afkoelen.


Speltmuffins met citroen en maanzaad

voor 12-14 stuks

Ingrediënten 
200 g speltbloem
80 g havermout
110 g witte basterdsuiker
3 tl bakpoeder
2 el maanzaad
snuf zout
90 ml zonnebloemolie
2 grote eieren
2,5 dl lactosevrije melk (bij voorkeur van Arla)
rasp van 2 citroenen

12-18 papieren bakjes (baking cups)
bakblik voor cakejes en muffins

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 °C (boven- en onderwarmte) en zet de papieren bakjes in de holtes van het bakblik.
2. Meng de bloem, de havermout (eventueel eerst gemalen), het bakpoeder, de suiker, het zout en de maanzaad in een grote kom goed door elkaar. Was de citroenen goed en rasp de schillen boven de kom (alleen het gele deel van de schil). Klop in een andere kom de olie, de eieren en de melk door elkaar. Doe de natte bij de droge ingrediënten en roer door elkaar.
3. Verdeel het beslag over de vormpjes en laat het bakblik nog 10 minuten buiten de oven staan. Bak daarna de muffins in 23 minuten gaar (net onder het midden van de oven). Laat ze buiten de oven afkoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten