donderdag 6 november 2014

Chocoladekoekjes van spelt en havermout

Dit is een variant op de american outmeal cookies, maar dan tarwe- en lactosevrij (etc.). De originele bevatten naast havermout ook rozijnen, maar dat is niet FODMaP-proof. Deze zijn dat wel en ze zijn net als het origineel zacht, een beetje taai (chewy) en toch ook krokant. Heerlijk gewoon!

Variatie
In deze versie heb ik chocolade gecombineerd met geconfijte gember (mijn beide grote liefdes op smulgebied, naast kaneel...). Heel lekker en ook te maken zonder de gember erin. Ik zou dan zeker 50 g extra chocolade erin doen.
Ook heel lekker is een combinatie van gedroogde cranberries (65 g), de rasp van 1 sinaasappelschil en 50 g walnoten.
Of misschien verzin je je eigen variatie!


Chocoladechip-koekjes

Voor ongeveer 15 stuks

Ingrediënten
100 g speltbloem
90 g havermout
65 g rietsuiker
50 g witte basterdsuiker
1 tl bakpoeder
snufje gemberpoeder
mespunt zout
100 g extra pure chocolade, in kleine stukjes
50 g geconfijte gembersnippers of -bolletjes, fijngesneden
50 g plantaardige margarine

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
2. Als je gebruik maakt van een keukenmachine zoals een KitchenAid doe je alle ingrediënten in de kom en mix je met de bisschopstool de ingrediënten tot een (kleverig) beslag. (Het is jammer (maar niet onoverkomelijk, wel met een iets ander resultat) als je het beslag maakt in een Magimix, want dan worden de ingrediënten fijngemalen terwijl ze gemixt worden.)
Als je niet beschikt over een keukenmachine, dan kun je dit beslag natuurlijk ook heel goed met de hand maken. In dat geval zou ik het ei eerst los kloppen voor ik het bij de andere ingrediënten zou doen. Verder is het vooral een kwestie van alles door goed elkaar mengen.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep m.b.v. 2 eetlepels bergjes beslag op de bakplaat. Laat flink wat ruimte (ong. ter grootte van een bergje) tussen de bergjes want ze lopen behoorlijk uit.
4. Schuif de plaat in de oven (net onder het midden) en bak de koekjes in 10-14 minuten goudbruin. Laat de koekjes afkoelen buiten de oven en bewaar ze in een gesloten trommel.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten