vrijdag 28 november 2014

Sorbet van rozemarijn en witte wijn

Deze sorbet of granita is een tussengerechtje voor een uitgebreider diner, bijvoorbeeld voor het kerstdiner (als je zulke uitgebreide plannen hebt!) of als onderdeel van een hapjesmaaltijd op bijvoorbeeld oudjaarsavond. Ik heb al eerder zulke sorbets gemaakt en ze zijn lekker verfrissend. Je kunt ze maken met heel verschillende smaakmakers, zoals basilicum, munt, citroen, frambozen, etc. Rozemarijn is fijn winters en knus en past volgens mij goed bij Kerst.

Het is niet veel werk om te maken en je kunt het van tevoren doen, dus als het erop aankomt, heb je er nauwelijks werk van. Begin wel minstens een halve dag voor je het wilt serveren.

Het resultaat is het beste als je over een ijsmachine beschikt. Het mag een hele simpele zijn, zo eentje met een koelelement erin (dat kost ongeveer 30 euro). Als je geen ijsmachine hebt, kun je de vloeistof invriezen en regelmatig doorroeren, zodat de ijskristallen niet te groot worden. De sorbet verandert door deze bereiding in een granita.

Het idee voor dit gerechtje komt uit een heel leuk kookboek: Superchic vegetarisch van Rose Elliot. Ik heb haar recept maar een klein beetje aangepast.

Sorbet van rozemarijn en witte wijn

voor 8 personen

Ingrediënten
3 takjes rozemarijn
150 g fijne suiker
150 ml witte wijn (chardonay)
1 citroen

Bereiding
1. Breng 450 ml water met de suiker aan de kook. Voeg 2,5 takje rozemarijn toe en laat het 5 minuten heel op laag vuur meewarmen. Draai het vuur uit en laat het mengsel afkoelen. Zeef het vocht en laat het in de koelkast verder afkoelen.
2. Pers de citroen uit en voeg drie eetlepels van het sap toe aan het suikerwater, samen met de wijn. Hak 2 trosjes van de naaldjes die je nog overhebt fijn (maar zorg ervoor dat je genoeg overhoudt voor de garnering) en voeg dit ook toe aan de vloeistof.
3. Vries de vloeistof in gedurende ten minste 2 uur en roer het elke 20 minuten snel en goed door zodat het gelijkmatig koud wordt en de ijskristallen niet te groot worden. Of giet het mengsel in een ijsmachine en draai en sorbetijs van. Als het voldoende bevroren is, schep je het in een bak en laat je het in de vriezer hard worden. Je kunt het ook uit de ijsmachine meteen serveren, dat is eigenlijk het lekkerste.
4. Schep het ijs in mooie glazen en garneer het met een toefje rozemarijn.

Eet smakelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten