dinsdag 4 november 2014

Pompoenrol met cranberries, blauwe kaas en pecannoten

Vanavond komt een vriendin eten en dan wil ik graag (net als voor het FODMaP-tijdperk) iets extra lekkers en bijzonders op tafel zetten. Dat valt niet mee, maar ik laat me niet kisten natuurlijk! Na een brainstorm over welke ingrediënten ik wilde gebruiken (en hoe ik de ingrediënten die niet mogen zou kunnen vervangen), hoe het ongeveer zou moeten smaken en wat de uitstraling zou moeten zijn (herfst!) kwam ik op het volgende idee: een opgerolde hartige taart met geroosterde pompoen, blauwe kaas, gedroogde cranberries, pecannoten, salie en tijm. En een lekkere salade voor erbij met een dressing van granaatappelbalsam azijn. Dat geeft net dat zoetje en zuurtje dat er goed bij smaakt.

Om dit gerecht binnen de grenzen van het FODMaP-toelaatbare te houden, zul je terughoudend moeten zijn met het gebruik van de cranberries en de noten. Je kunt ze beide probleemloos eten, maar met mate. (Op deze website vond ik het antwoord op de vraag hoeveel cranberries je probleemloos kunt eten: http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/low-fodmap.html. Er staan nog meer handige weetjes op.)

Mocht je nu al te bedenken wat je met Kerst kunt eten, dan lijkt mij dit een mooi gerecht. Ben je een vleeseter? Dan bak je er toch een mooie biefstuk of iets van wild bij. Glas mooie rode wijn erbij... Ik denk dat dat heel goed uitpakt!

Pompoenrol met cranberries, blauwe kaas en pecannoten

4 personen

Ingrediënten
Voor het deeg
250 g speltbloem + extra voor het uitrollen
50 g margarine op kamertemperatuur
125 ml water
snuf zout

Voor de vulling
1 pompoen
300 g verse spinazie
125 g Danish blue
100 g pecannoten
100 g gedroogde cranberries
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde salie
zout, versgemalen zwarte peper
pompoenolie

Voor erbij: een salade
75 g gemengde salade (krulsla, frisee, veldsla, etc.)
2 el olijfolie extra vierge
1 el granaatappelbalsam azijn
1/2 el granaatappelsiroop (uit de Turkse winkel)
1 el zonnebloempitten
1 el pompoenpitten
1 el pijnboompitten
eventueel granaatappelpitten

Bereiding
1.  Over voorverwarmen op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Snijd de pompoen doormidden en schep met een eetlepel de pitten en draden eruit. Snijd de helften in kwarten en schil de pompoen met een dunschiller. Snijd de kwarten in repen van ongeveer 1,5 cm breed en schik ze op een bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie overheen en hussel alles met je handen door elkaar zodat de pompoen goed bedekt is met olie. Strooi wat zout over de pompoen en maal er zwarte peper boven. Bak de pompoen in 30 minuten gaar net onder het midden in de oven. Strooi in de laatste 10 minuten de tijm en de salie over de pompoen.
Laat de pompoen buiten de oven even afkoelen en snijd de repen in kleinere stukken.
2. Maak nu het deeg. Doe alle ingrediënten in een kom (bv. van de KitchenAid) en kneed het tot deeg. Dit deeg moet wat elastisch worden, dus wees niet te terughoudend met kneden! Dek het deeg af (leg het bv. onder een warme kom) en laat het even rusten.
3. Was de spinazie en laat het uitlekken. Verhit een hapjespan met wat olie en laat de spinazie slinken. De bedoeling is dat er wat vocht uit de blaadjes gaat, maar dat ze wel mals blijven. Deze spinazie moet er namelijk voor zorgen dat de taart niet te droog wordt. Dat is ook de reden dat ik voor dit recept liever geen spinazie uit de diepvries gebruik, terwijl ik dat anders wel zou doen.
4. Rooster de pecannoten in en droge koekenpan, laat ze iets afkoelen en hak ze in stukken.
5. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en haal het rooster uit de oven.
6. Rol het deeg uit op een vel bakpapier (strooi wat speltbloem aan de onder- en bovenkant, zodat het deeg niet blijft plakken) tot een flink groot rechthoek, tot bijna de afmetingen van het bakpapier. Verdeel de pompoen over het deeg en laat hierbij een rand van 2 cm vrij. En doe hetzelfde met de spinazie en de cranberries. Verbrokkel de blauwe kaas erover, breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en sprenkel er nog wat pompoenolie overheen.
7. Om van dit alles een opgerolde taart te maken, sla je de korte zijden van het deeg ongeveer 3 cm naar binnen. Til aan de voorkant (bij een lange zijde) het bakpapier op en controleer of het deeg aan de onderkant loslaat. Rol het deeg nu op met behulp van het bakpapier. Het laatste stukje kun je het beste oprollen door de achterkant van het bakpapier op te tillen en de rol naar je toe te rollen. De sluiting komt nu boven te liggen, waardoor je kunt controleren of hij inderdaad goed dicht gaat en ook voorkom je dat de rol van het bakpapier afrolt, dat is namelijk echt onhandig. Controleer of de zijkanten ook goed afgesloten zijn en laat de rol nog iets verder naar je toe rollen zodat de sluiting weer onder ligt en de rol ongeveer op het midden van het bakpapier is beland.
Til de rol met behulp van het bakpapier op en leg hem op het rooster. Schuif het rooster in de oven (net onder het midden) en bak hem in ongeveer 35 minuten goudbruin.
8. Tot slot de salade: Rooster in en droge koekenpan de pitten (je kunt er meteen meer roosteren en deze in een glazen potje bewaren voor een volgende keer). Laat ze op een bord afkoelen. Stort het zakje sla in een mooie kom. Meng voor de dressing de olie, granaatappelbalsam azijn en de granaatappelsiroop en schep door de salade (doe dit kort voor het serveren). Bestrooi de salade met de pitten en als je het echt chique wilt doen, strooi je nog wat van die mooie granaatappel"robijntjes" over de salade. Dat heb ik dit keer niet gedaan, maar het idee viel me in voor Kerst.

Eet smakelijk!

Bij zo'n maaltijd hoort natuurlijk nog een mooi nagerecht. Het recept van de crème brûlée die ik daarvoor gemaakt heb, geef ik in het volgende recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten