zaterdag 8 november 2014

Stevige wortelsoep

Geen elegant en licht soepje, maar een stevige wortelsoep. Geschikt als maaltijdsoep en heerlijk met guur weer. Een belangrijke smaakmaker in deze soep is kerrie. Er zijn veel soorten kerries, want kerrie is een mengsel van verschillende specerijen. Een kerrie kan mild zijn of scherp, warm van smaak of juist niet, etc. Ik gebruik eigenlijk altijd een warme, volle kerrie met pit, maar niet scherp. Soms doe ik er ook nog wat extra komijn, gember en/of mosterdzaad bij, om smaakaccenten te leggen.

Serveer bij de soep brood (zoals het speltbrood of hartige scones) met iets eiwitrijks zoals oude kaas (bv. klaargemaakt als tosti's) of kies voor een eiwitrijk nagerecht, zoals crème brûlée.


Winterse wortelsoep

4 personen

Ingrediënten
800 g wortels
2 gele paprika's
2 preien, alleen het groene deel
3 tl kerrie madras
3 takken lavas of selderij, afgespoeld onder koud water
1-1,5 groentebouillonblokje
olijfolie
eventueel zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Maak de groenten schoon en snijd in grove stukken.
2. Verhit een soeppan met een scheut olijfolie en bak de kerrie 2 minuten. Voeg de groenten toe, roer ze door de kruiden en bak ze 5 minuten mee. Giet 1 liter water bij de groenten en breng het geheel samen met de bouillonblokjes en de takken lavas aan de kook.
3. Laat de soep met het deksel bijna helemaal op de pan 30 minuten zacht koken. Verwijder de takken lavas en pureer de soep met een staafmixer. Breng zo nodig op smaak met zout en zwarte peper.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten