vrijdag 14 november 2014

Risotto met knolselderij en courgette met geitenkaas

De knolselderij mag er dan onappetijtelijk uitzien, voor de smaak geldt dat niet! Heerlijk in combinatie met paddestoelen, kruiden zoals tijm, salie, basilicum en rozemarijn, aardappels, etc. Een goede opvuller in een hartige taart of pastei, lekker samen met aardappel in een dauphinoise en ook als belangrijkste smaakmaker in deze subtiel smakende risotto!



In de risotto gaat ook zachte geitenkaas. Volgens de lijst van het Martini Ziekenhuis zou zachte geitenkaas niet geschikt zijn voor FODMaP mijdende mensen, maar het bevat heel weinig lactose. Mijn zoon verdraagt geen lactose, maar wel deze zachte geitenkaas. Ik denk dus dat je het zonder problemen kunt proberen. Mocht je het niet aandurven, dan kun je de zachte geitenkaas in de risotto vervangen door wat extra vocht (bv. een klein beetje lactosevrije melk of sojaroom) en wat geraspte Hollandse belegen geitenkaas. Deze harde kaas kun je ook gebruiken voor op de courgetteplakjes.

In plaats van de geroosterde pitten kun je de risotto ook heel goed serveren met geroosterde walnoten. Een hele goede combinatie (maar ik verdraag ze niet meer).


Risotto met knolselderij

voor 4 personen

Ingrediënten
Voor de risotto
250 g risottorijst
ongeveer 8 dl groentebouillon
2 dl droge witte wijn
1 knolselderij
75 gr parmezaanse kaas of grana padano geraspt
1 rolletjes zachte geitenkaas (van Président) of een flinke hand Hollandse belegen geitenkaas
1 tl gedroogde tijm
olijfolie
olijfolie met basilicum
2 el pompoenpitten
2 el zonnebloempitten
2 el pijnboompitten

Voor de courgette
1 courgette
1 rolletjes zachte geitenkaas (van Président) of een flinke hand Hollandse belegen geitenkaas

Bereiding
1. Breng 1 liter water aan de kook en los er 1,5 groentebouillonblokje in op. Draai het vuur onder de bouillon zacht. Schil intussen de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes. Kook de blokjes in ongeveer 10 minuten gaar in de bouillon, samen met 1 tl gedroogde tijm (en giet de bouillon niet af!).
3. Verwarm intussen een scheut olijfolie in een hapjespan en roer de rijst erdoor, zodat alle korrels gaan glanzen. Blus de korrels af met de witte wijn. Draai het vuur laag en wacht totdat alle wijn opgenomen is door de rijstkorrels en voeg vervolgens ongeveer één derde van de bouillon toe (laat de knolselderij in de pan 'bij de resterende bouillon achter). Zet het vuur zo hoog of laag, dat de rijst zacht borrelt en sluit met het deksel de pan bijna helemaal af.
Voeg telkens als de rijst droog komt te staan wat bouillon toe en na 10 minuten ook de helft van de knolselderijblokjes. Als de rijst beetgaar is (na ongeveer 20 minuten) draai je het vuur onder de risotto uit.
4. Zet de oven aan op 200 graden (boven- en onderwarmte). Was de courgette en snijd hem in dunne plakjes. Rangschik ze op een ovenrooster. Leg op elk plakje een beetje geitenkaas. Schuif het rooster in de oven (net onder het midden) en verwarm het bijgerechtje 10 minuten.
5. Rooster in en droge koekenpan de pitten (je kunt er meteen meer roosteren en deze in een glazen potje bewaren voor een volgende keer). Laat ze op een bord afkoelen.
6. Kook indien nodig de bouillon met de resterende knolselderijblokjes in tot er bijna geen bouillon meer over is en pureer. Roer deze puree samen met de zachte geitenkaas en de grana padano door de beetgare risotto. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en basilicumolie.
7. Strooi voor het serveren de geroosterde pitten over de risotto en schenk er nog wat basilicumolie overheen. Leg de courgetteplakjes op een schaal en...

Eet smakelijk!

Lekker met een eenvoudige groene salade. Stort aan zakje sla in een mooie kom. Meng voor de dressing 3 el extra vierge olijfolie met 1 el balsamico-azijnen schep dit door de salade (doe dit kort voor het serveren).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten