dinsdag 4 november 2014

Lactosevrije crème brûlée

Sinds ik vijf weken geleden begon met het FODMaP-dieet heb ik geen toetje meer gegeten. Te ingewikkeld, vooral als je zoals ik niet van soja-toetjes houdt. Ik mis het ook niet echt. Behalve dan wanneer er eters zijn, dan wil ik naast een lekker hoofdgerecht ook graag een speciaal nagerecht serveren. Vandaag is dat lactosevrije crème brûlée geworden. Aangezien ik al vier jaar lactosevrij kook en dus al heel wat geëxperimenteerd heb, had ik dit ook al eerder gemaakt. Ik wist dus dat het goed en lekker was. Niet bepaald gemankeerd eten!

Crème brûlée is niet altijd gemakkelijk om te maken en zelfs als je weet hoe het moet, mislukt het wel eens. Wat in elk geval belangrijk is om op te letten, is dat de temperatuur niet te hoog wordt, want dat krijg je roerei (dat gebeurt wanneer je de custard aan het maken bent) of de boel schift (dat is als de crème in de oven staat).
Wat heel erg helpt bij het voorkomen van roerei is een kookthermometer. Hiermee kun je ervoor zorgen dat het custardmengsel niet heter dan 80 graden wordt (het moment dat je custard in roerei verandert). Op het moment dat de crème in de oven staat, is het zaak erop te letten dat hij niet te heet wordt. Afdekken met folie moet je dus niet doen (zoals ik een keer gedaan heb).
Behalve een kookthermometer heb je ook een gasbrandertje voor in de keuken nodig. Bij de doorsnee huishoudwinkels kosten die ongeveer 10 euro.Crème brûlée 

6 personen

Ingrediënten
5 eieren
2 dl lactosevrije halfvolle melk (bij voorkeur van Arla)
2 dl lactosevrije slagroom (MinusL)
80 g rietsuiker
50 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje
kookthermometer
gasbrandertje

Bereiding
1. Breng de melk en de slagroom in een pannetje aan de kook, zet het vuur uit en voeg het vanillestokje toe (snijd het eerst over de lengte in). Laat de smaak van het vanillestokje minstens een kwartier intrekken, langer kan ook.
2. Verwarm de oven voor op 125 graden. Haal het rooster uit de oven en zet er 6 lage schaaltjes op.
Splits de eieren. Zet de eiwitten weg (deze gebruik je niet). Doe de dooiers en de rietsuiker in een ruime kom en klop de dooiers schuimig. Verwarm de melk als hij flink afgekoeld was en giet ongeveer een kwart van de hete melk door een zeefje bij de dooiers. Roer goed door en giet de rest erbij. (Pas op dat het vanillestokje niet uit de pan in de dooiers valt! Als je echt goed gebruik wilt maken van de vanillesmaak, schraap je de pitjes uit de peul en doe je ze bij wat nu de custard is geworden.)
3. Zet een schone pan op laag tot middelhoog vuur en giet de custard in de pan. Verwarm de custard onder voortdurend roeren met een pannenlikker; je voorkomt zo dat de custard plaatselijk te heet wordt en verandert in roerei. Tegelijkertijd houdt je met je andere hand de thermometer in de pan om de temperatuur te controleren. Bij 70 graden word je extra allert en bij 79 graden haal je de pan van het vuur en giet je de custard over in een schone kan, of zoiets.
4. Giet de custard, die nu zo "dik" is geworden als dunne vla, in de 6 schaaltjes en schuif het rooster in de oven, net onder het midden. Laat de crème in 35 minuten garen.
5. Laat de crèmes buiten de oven afkoelen en laat ze daarna in de koelkast verder opstijven.
6. Op het moment suprême haal je de schaaltje uit de oven om de opgesteven custard te veranderen in crème brûlée. Bestrooi elk schaaltje met een dun en gelijkmatig laagje suiker. Zet de brander aan en karameliseer de suiker in een paar minuten. Als je even wacht en er met een lepeltje zacht tegenaan tikt, voel je dat de suikerlaag hard is geworden. Serveer meteen.

Eet smakelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten