dinsdag 27 oktober 2015

Luikse wafels (glutenvrij)

Het is lang geleden sinds ik een bericht gepost heb en dat komt onder andere omdat ik sinds augustus overgegaan ben op een glutenvrij dieet. Ook houd ik me nog steeds aan de beperking van FODMaPs, want ook dat blijkt nog steeds nodig te zijn. Al merk ik wel, dat ik sommige ingrediënten nu beter kan verdragen dan eerder. Positief!

Glutenvrij bakken vind ik niet altijd even bevredigend, want ik word niet gelukkig van een wafel die best goed is voor een glutenvrije wafel. Ik wil gewoon een wafel die lekker is (en dan ook nog glutenvrij). Na een aantal pogingen heb ik nu een goed recept ontwikkeld voor Luikse wafels, glutenvrij én FODMaP-beperkt. En wat het belangrijkste is: ze zijn echt lekker!

Ze zijn minder zoet dan doorgaans het geval is, dat vind ik lekkerder (bijna de helft minder suiker) en daarnaast heb ik een deel van de suiker vervangen voor een stevia-product. Dit zorgt ervoor dat de wafel minder effect heeft op je bloedsuikerspiegel, terwijl je toch van zoetigheid kunt genieten.

Wanneer je wat lactose verdraagt, kun je ze met roomboter maken in plaats van met plantaardige margarine (bv. de vloeibare margarine voor bakken en braden van Healthy Planet, verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels). (In roomboter zit weinig lactose.)

Voor het bakken van de wafels heb ik een elektrische wafelijzer gekocht. Hij werkt goed en snel. Je kunt natuurlij k ook een wafelijzer gebruiken die je op het vuur verhit.

Recept van glutenvrije Luikse wafels

ongeveer 8 stuks

Ingrediënten 
100 g roomboter of plantaardige margarine, gesmolten en afgekoeld
1 groot ei
4 el lactosevrije melk
4 zakjes vanillesuiker (32 gram)
40 g Candarel green (mengsel van rietsuiker en stevia) of 80 g suiker
20 g greinsuiker (grotere suikerkorrels)
250 g glutenvrij bloemmix, zie voor het recept hieronder
2,5 tl bakpoeder 
mespuntje zout
zonnebloemolie voor het invetten

Bereiding
1. Zet het elektrische wafelijzer aan.
2. Meng in een grotere kom de glutenvrije bloem, de suikers, het zout en het bakpoeder. Kluts het ei in een kleine kom en meng er de gesmolten boter of margarine en de 4 el lactosevrije melk doorheen. 
3. Giet de vochtige ingrediënten bij het bloemmengsel en roer tot een homogene massa.
4. Vet het wafelijzer met een hittebestendige kwast in met wat zonnebloemolie en schep hoopjes beslag op het ijzer. Duw hem dicht en bak de wafels in een minuut of twee gaar. Je kunt tussentijds even kijken of de wafel al gaar is, door de klep voorzichtig op te tillen.

Eet smakelijk!Glutenvrij bloemmix

voor 1 kg

Het recept van de glutenvrije bloemmix is een variatie op het recept van Phil Vickery, uit diens Gluten-free Baking (p23). Hij gebruikt aardappelmeel (niet te verwarren met aardappelzetmeel) en dat is in Nederland bijna niet te krijgen. Ik heb afgelopen zomer wel een pak meegenomen uit Frankrijk, maar ik vond het resultaat niet goed. Heel zwaar en compact én de aardappelsmaak blijft duidelijk aanwezig. Ik heb de aardappelmeel vervangen voor maïsmeel en dat werkt heel goed (géén maïzena!).

Ingrediënten
700 g rijstebloem
200 g maïsmeel
100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten