woensdag 12 november 2014

Pastei met groenten en kip

Vandaag had ik zin in een (Engelse) pastei, met maïs, champignons, appel, crème fraîche en meer van die ingrediënten die nu niet kunnen (of die ik nu zelf niet wil eten - zo is het natuurlijk). Daarom heb ik een pastei gemaakt van ingrediënten die nu wel kunnen én die ik toevallig in huis had. Je kunt dus ook kiezen voor andere groenten, of voor een andere eiwitcomponent.
Het eten was erg lekker. Meestal vraag ik me meteen af wat er de volgende keer beter kan, dit keer niet. Dus...



Mocht je dit recept met tarwebloem willen maken in plaats van met speltbloem, dan zou ik voor het deeg de helft van het ei gebruiken, alleen de dooier óf het ei weglaten. Speltbloem droogt sneller uit vanwege de structuur en het heeft daarom meer vettigheid nodig om smeuïig te worden. Ei levert natuurlijk vet en daarnaast is het ook een bindmiddel. Ideaal in elk geval voor in deeg van spelt.


Pastei met groenten en kip

4 personen

Ingrediënten
Voor het deeg
200 g speltbloem
100 g margarine
1 ei
50 g geraspte grana padano, of andere oude kaas
versgemalen zwarte peper, zout

Voor de vulling
30 g margarine
2 flinke eetlepels speltbloem
2,25 dl lactosevrije melk (bij voorkeur van Arla)
50 g geraspte grana padano, of andere oude kaas
1 kipfilet
1 gele of rode paprika
2 grote wortels
1 courgette
1 prei, groene deel
1/2 bouillonblokje
1 tl gedroogde tijm
mespunt kerrie
versgemalen zwarte peper, zout
olijfolie
1 ei

Bereiding
1. Begin met het deeg. Kneed een deeg van alle ingrediënten, hiervoor kun je eerst met twee messen de margarine door de bloem snijden en vervolgens de rest erdoor kneden. Ook kun je (zoals ik) een foodprocessor gebruiken. Leg het deeg even ter zijde.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden (stand boven- en onderwarmte).
3. Was de groenten en snijd ze in stukjes. Houd de courgette apart in een kommetje. Verwarm een hapjespan en laat de margarine erin smelten. Voeg de groenten toe en snijd de kipfilet in kleine stukjes (ik zou de kip niet eerder snijden dan de groenten, want dan heb je een extra snijplank nodig). Doe de kipfilet bij de groenten in de pan, samen met de bloem, tijm, kerrie, peper en het bouillonblokje. Roer goed door elkaar en bak het geheel een paar minuten. Het lijkt misschien gek om de bloem te bakken, maar voor de smaak is het belangrijk dat de bloem in de stadium gaart.
Giet beetje bij beetje de melk erbij en roer goed door. Hierdoor zorg je ervoor dat de melk opgenomen wordt door de bloem, ofwel dat het gebonden wordt. Je voorkomt zo ook dat je klontjes bloem krijgt in de béchamelsaus. Als je alle melk toegevoegd hebt, roer je de kaas en de courgette door de saus. Even op zacht vuur laten sudderen met het deksel op de pan (om het vocht niet te laten verdampen).



4. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot een zodanige grootte dat de omtrek van de ovenschaal kleiner is dan de deeglap. Leg de ovenschaal omgekeerd op de deeglap en snijd de contouren uit.



Proef voordat je de vulling in de ovenschaal stort of hij voldoende op smaak is (de kip is nu wel gaar, dus je kunt de saus proeven). Voeg zo nodig wat zout of peper toe en stort de vulling in de schaal.
Til de deeglap voorzichtig op en leg hem op de schaal. (Als je dat lastig vindt, kun je de deeglap ook m.b.v. het bakpapier op de schaal leggen.)
Snijd eventueel figuurtjes uit de deegrestjes en leg ze op de pastei. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.



7. Zet de taart onder in de oven en bak hem in ongeveer 30 minuten gaar. Als de taart te donker dreigt te worden, kun je hem tussentijds afdekken met aluminiumfolie.


Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten