vrijdag 28 november 2014

Speltpasta alla carbonara

Temidden van de kerstrecepten een gewoon en snel gerecht: pasta alla carbonara ofwel pasta met romige eiersaus. Het is geen moeilijk te maken gerecht, het enige waar je op moet letten is dat als je aan het eind alle componenten hebt samengevoegd, je het eten vrijwel meteen moet kunnen serveren. Eerst iedereen aan tafel of eromheen hangen en dan de laatste handelingen (stap 6 en 7 in het recept) in de keuken, zoiets.

Misschien ken je dit type gerecht niet. De truc van de eiersaus is je de eieren op die temperatuur brengt dat ze de saus binden en er een zijdezachte, romige saus ontstaat. Kom je voorbij die temperatuur, dan stolt het ei en krijg je roerei (mischien ook niet erg, maar niet de bedoeling).
Je hoeft niet bang te zijn dat het ei niet gaar is als het niet gestold is. Door de hitte van de pasta en de groenten zal het ei garen. De eventuele salmonella wordt gedood (dat is gebeurd bij 57 graden Celsius) en het ei zal zich gaan binden (dat gebeurt bij 80 graden Celsius). Meer dan de binding van het ei heb je niet nodig, want anders heb je roerei.

Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt met ham of worst, maar wij vinden het met groenten ook lekker. Als je het zoute element mist, kun je "speckjes" van de Vegetarische slager toevoegen, ham, als je dat lekker vindt of wat extra zout. Wat betreft de eiwitten zit het wel goed met de eieren en de kaas die erin gaan (en in de pasta als je die zelf maakt).

Als je na het eerste stadium van het FODMaP-dieet weet dat je amandelen kunt eten, dan zijn gerookte amandelen heel lekker erbij (grof gehakt en eroverheen gestrooid voor het serveren), of paddestoelen erin (dat deed ik meestal, in combinatie met courgette).


Vegetarische speltpasta alla carbonara

voor 4 personen

Ingrediënten
1 recept verse pasta, volg deze link, of tagliatelle uit de winkel
1 kleine broccoli (een beetje broccoli is toegestaan in het FODMaP-dieet)
1 courgette
2 paprika's
4 eieren
100 g grana padano, of andere oude kaas, + extra voor erbij
1/2 dl lactosevrije slagroom (MinusL)
1 bosje peterselie
2 el pijnboompitten
selderijzout, versgemalen zwarte peper
olijfolie

Bereiding
1. Bereid het pastadeeg en snijd/draai er tagliatelle van. Bepoeder de deegvellen met het maïsmeel voor je er tagliatelle van maakt, zodat het daarna niet aan elkaar gaat plakken als je het nog even laat liggen voor je het kookt.
2. Snijd de paprika en courgette in blokjes/plakjes.
Rasp de grana padano.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Was de peterselie, dep droog en hak het zo fijn of grof als je wilt.
Splits twee eieren en doe de dooiers in een ruime kom (de eiwitten worden niet gebruikt). Doe de twee andere eieren erbij (ook die eiwitten), de slagroom, flink wat peper en selderijzout en kluts alles door elkaar. Roer daarna de geraspte kaas erdoor. Zet even opzij.
3. Zet een pan water op en breng aan de kook. Maak intussen de broccoli schoon en snijd de roosjes in kleinere stukken. Doe de broccoli pas in het water als dat kookt (zo blijft de broccoli mooi heldergroen) en kook ze in 4-5 minuten beetgaar. Giet ze af en laat de roosjes uitdampen (zonder het deksel op de pan, anders garen ze nog verder).
4. Zet voor de pasta een ruime pan met water op en breng het aan de kook. (Wacht met de pasta erin doen totdat de stap 5 van dit recept gereed is; ik geef het aan als het zover is.)
5. Verhit een hapjespan met een scheutje olijfolie en roerbak de courgette en paprika. Als de groenten bijna zo gaar zijn als je ze hebben wilt, voeg je de broccoli toe zodat die alvast mee warmt.
6. Laat tegelijkertijd de tagliatelle in het kokende water glijden. Doe ook wat zout in het water, zodat de pasta straks meer smaak zal opnemen. Kook de pasta in 2 minuten beetgaar en giet de pasta af, vang hierbij een glaasje van het kookvocht op.
7. Voeg de pasta met wat aanhangend vocht toe aan de warme groenten en giet meteen het eiermengsel erbij. Hussel alles door elkaar. Draai het vuur uit en blijf het gerecht voorzichtig door roeren. Als je ziet dat de saus zich bindt en een romig is, dan is het gerecht klaar om gegeten te worden! Strooi de peterselie erover en de geroosterde pijnboompitten, en... klaar!
Als je de saus te dik vindt, voeg je nog wat kookvocht van de pasta toe. En als de saus helemaal niet bindt, zet je het vuur zacht aan en laat je het gerecht voorzichtig op de temperatuur komen waarbij het ei wel binding geeft.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten