vrijdag 31 oktober 2014

Aardappelen - in de oven gebakken en smaakvol gekruid

Wij zijn geen grote aardappeleters. We eten in de donkere maanden één keer in de week stamppot, maar gekookte aardappelen of aardappelpuree komen nooit op tafel. Echter, sinds ik afgelopen zomer dit recept heb leren kennen, eten we vaker aardappelen dan ooit! Het geheim van dit recept zit in de specerijenmix, ook bekend onder de naam "merquez". De combinatie van het venkelzaad en het gerookte paprikapoeder geeft er een heel aparte smaak aan. De andere specerijen uit het mengsel geven de smaak body of diepte, ook niet onbelangrijk.

Het recept komt uit het mooie kookboek Veg! Het River Cottage boek met groenten in de hoofdrol van Hugh Fearnley-Whittingstall. Anders dan bij de meeste andere recepten heb ik er bijna niets aan veranderd, laat de yoghurtdipsaus achterwege. Ik heb die de eerste keer er wel bij gemaakt, maar wij vonden de toegevoegde waarde zeer gering. De aardappels zijn zo al lekker genoeg!

Het is een recept dat weinig voorbereiding kost, maar het heeft wel een aanzienlijke oventijd. Even na je werk klaarmaken is lastig, behalve misschien als je de voorbereiding de avond tevoren doet en de oven programmeert, zodat je in een heerlijk geurend huis thuiskomt.

De "pittige merquez-patat uit de oven", zoals het recept in het genoemde kookboek heet, smaken heerlijk bij hamburgers of biefstuk (beide favoriet bij de mannen in mijn huis) en simpele groenten zoals boontjes. Als bijna vegetariër eet ik er bv. omelet bij.


Smaakvol gekruide aardappelen uit de oven

4 personen

Ingrediënten
1 kg iets kruimige of vastkokende aardappelen
zonnebloem- of olijfolie
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen venkelzaad
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl gerookte paprikapoeder
snufje gemalen cayennepeper, naar smaak
versgemalen zwarte peper, zout

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte) en verwarm een braadslee of ruime ovenschaal mee.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in dikke staven. Was ze, doe ze in een pan, bedek ze met water en breng ze aan de kook. Laat de aardappelen 2 minuten koken en giet ze meteen af.
3. Meng intussen het specerijenmengsel en strooi ze over de net afgegoten aardappelen. Schud de pan even heen en weer zodat alle kanten van de aardappels bedekt worden met de specerijen.
4. Haal de hete braadslee uit de oven en giet er ongeveer 2 el olie in. Stort de aardappelen in de schaal, schep ze door de olie heen en verdeel ze gelijkmatig over de schaal en zet ze in de oven.
5. Bak ze in 45 minuten gaar net in de oven (net onder het midden). Je kunt de aarappelen halverwege de baktijd nog keren om alle kanten knapperig te laten worden, maar zelf vind ik dat niet nodig.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten