zondag 30 november 2014

Sinterklaascakejes


Voor alle kinderen met een allergie of intolerantie op de school van mijn zoon heb ik vandaag sinterklaascakejes gebakken voor in de schoen.
De eisen waar het beslag aan moest voldoen waren nogal omvangrijk:
vrij van tarwe, eieren, melk, melkproducten, noten, appel, aardbeien, chocolade en nog enkele andere ingrediënten. Nog uitgebreider dan het FODMaP-beperkt dieet, dus het past daar automatisch binnen!



Sinterklaascakejes

12 stuks

Ingrediënten
150 g speltbloem
1,5 tl bakpoeder
2 rijpe bananen
3 el zonnebloemolie
4 el sojaroom (of lactosevrije melk)
4 el ahornsiroop
2 el lichte basterdsuiker
1/2 tl speculaaskruiden (optioneel)*

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Zet papieren bakjes in een muffinvorm.
2. Meng de bloem, bakpoeder en suiker in een ruime kom.
Doe de overige ingrediënten in de beker van de staafmixer en pureer ze tot een glad mengsel. Giet het bananenmengsel bij de droge ingrediënten en roer ze goed door elkaar. Verdeel het beslag over de muffinbakjes en zet de muffinvorm in de oven, net onder het midden. Bak de cakejes in 20 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cakejes (eventueel in de vorm) buiten de oven afkoelen.
3. Versier de cakejes desgewenst met rolfondant of snoep er zo van!

* Zonder de speculaaskruiden zijn ze ook heel lekker, weet ik uit ervaring. Dus wie de kaneel niet aandurft (zoals ik), kan het gewoon weglaten.

Variatie: een handje gehakte pecannoten erdoor is erg lekker en dan voldoet het nog steeds aan het FODMaP-beperkte dieet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten