Over mij

Ik houd van mooi en lekker, van gezelligheid en leuke dingen doen en zorgen voor mijn gezin én van lekker eten en drinken (naar de eetmomenten kijk ik echt uit!). Ik houd ook heel erg van "zelf doen", dus alles zelf koken en bakken (van pasta tot nougat) en het liefst zonder het gebruik van halffabrikaten (ik maak wel graag een uitzondering voor bouillonblokjes). De reden hiervoor is eenvoudig: als ik iets niet zelf gemaakt heb, wil ik het namaken én het liefst het resultaat dan ook nog verbeteren!

Zelf doen en zelf maken houdt niet op in de keuken. Het geldt ook voor mijn kleding, de kleding van mijn dochter van 5 (zo lang ze dat leuk vindt natuurlijk) en heel soms ook voor kleding van mijn man en zoon (van 11). Naaien, breien, haken: ik doe het allemaal graag. Van een simpel rokje tot een trouwjurk, winterjas of jasje. Heel leuk! Ook hier geldt weer: gekocht is voor mij beduidend minder leuk dan zelf gemaakt.

Mijn kookstijl wordt gekenmerkt door veel vegetarisch, veel groenten, gezond en lekker. Ik ben geen gezondheidsfetisjist,
ik ben niet van superfoods, spelt om spelt, ongeraffineerde suiker, etc. Ik denk dat het vooral gezond is om gevarieerd te eten, om verse producten te gebruiken en niet al te veel suiker maar wel gewoon af en toe iets lekkers (om die reden vind ik stevia een mooi product, want het heeft als enige suikeralternatieven geen invloed op je bloedsuikerspiegel). Wat lekkernijen betreft houd ik van pure chocolade, gember, kaneel, taarten en koekjes met fruit, noten of specerijen. Ik houd van uitgebreid koken, maar natuurlijk komen er ook snelle maaltijden op tafel!

Helaas word ik in de keuken nu wat beperkt door de eisen van het FODMaP-beperkt dieet (of eigenlijk kies ik er zelf voor omdat het veel oplevert: geen buikpijn meer!). Ook nu wil ik natuurlijk nog steeds lekker eten en snoepen! En niet alleen ik wil dat, maar mijn gezin ook. Dus geen gemankeerd eten voor ons. De recepten die je vindt op deze blogspot leveren dus geen smaakcompromissen op, maar echt lekker eten! 

Sinds 2009 word ik getraind in lactosevrij koken en bakken, vanwege de intolerantie van mijn zoon. Dat heeft me een schat aan ervaring, tips en trucs opgeleverd. Dat geeft mij nu een voorsprong bij het koken/bakken van FODMaP-beperkte maaltijden en lekkernijen. Dus: probeer vooral wat van mijn recepten uit, ook als je zelf niet vastzit aan het FODMaP-beperkt regime!

Last but not least: ik vind het heel fijn om anderen te helpen met mijn ervaring en kundigheden, dus vandaar deze weblog!

5 opmerkingen:

  1. Wat ben ik blij dat ik je blog gevonden heb! Ik ben sinds afgelopen maandag begonnen aan een Fodmap vrij dieet. Mijn hoofd tolt nog steeds van alles wat ik lees. Fijn dat je zoveel info hebt en recepten. Dankje dat je al die moeite doet, ik heb er heel veel aan in ieder geval. Groetjes Hanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Hanneke, Fijn om te horen! Mij heeft het dieet enorm geholpen. Ik volg het nog vrijwel helemaal (helaas) en ik eet sinds anderhalve maand helemaal glutenvrij en ik voel me daar nog beter bij. Wel heel jammer om ook geen spelt meer te kunnen eten... Binnenkort wil ik nog glutenvrije recepten voor brood, (hartige) taartbodems en koekjes toevoegen. Want dat is natuurlijk de grootste uitdaging bij een glutenvrij dieet. Zeker als je ook geen amandelmeel kunt gebruiken.
    Succes met het dieet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Judith, super leuke recepten heb je hier staan! We zullen er een paar doorlinken via onze website :) voor de kerst! Ik zag alleen staan dat je eigenlijk nog steeds vrijwel het FODMAP-dieet helemaal volgt: ben je onder begeleiding van een diëtist? Het FODMAP-dieet zorgt namelijk ook voor een achteruitgang in je darmbacteriën dus het is zeker niet gewenst dit te lang te doen. Je klachten kunnen dan later namelijk juist verergeren omdat de darmflora niet wordt bijgehouden zeg maar. Herintroduceren is ontzettend belangrijk!

      Verwijderen
    2. Hallo Mirte, dank voor je enthousiaste reactie! Het FODMaP-beperkt dieet volg ik intussen niet meer helemaal. Ik heb sowieso na ongeveer 2,5 maand alles stapsgewijs geherintroduceerd, maar lang niet alles viel goed. Opmerkelijk was dat ik weer meer kon verdragen nadat ik glutenvrij was gaan eten. Ik probeer trouwens nog steeds af en toe ingrediënten uit waarvan ik weet dat ik ze niet goed verdraag. Mijn recentste ontdekking daarbij is dat ik in de winter (als mijn allergie voor grassen en boompollen niet getriggerd wordt) meer verdraag dan in de zomer: ik kan nu wel soms een rauwe appel eten en dan niet. Dat heeft te maken met kruisreacties.
      Melkproducten en veel groenten en fruit kan ik nu wel verdragen, maar peulvruchten, paddestoelen, avocado's, appels, abrikozen, tarwe, andere graansoorten en nog wat andere dingen niet. Helaas blijk ik ook echt allergisch voor eieren te zijn. Om toch aan voldoende eiwitten te komen, ben ik meer vlees en vis gaan eten.
      Interessant wat je zegt over achteruitgang van de darmbacteriën. Als ik kijk naar wat ik eet aan vezels, eiwitten, koolhydraten, groenten en fruit, dan heb ik het idee dat het gezond is. Ik heb eerder eens gelezen dat het FODMaP-beperkt dieet ongezond zou zijn, vanwege een gebrek aan o.a. vitamine C en vezels, maar als je groenten als boerenkool en broccoli (mag ook beperkt in het dieet), havervezels en fruit zoals sinaasappels eet, dan valt het volgens mij best mee. Je hoort het al, ik ben niet onder begeleiding van een diëtist, maar ben wel bewust met voeding bezig. Als je nog tips, trucs of zorgen hebt, dan hoor ik dat wel graag!
      O ja, op welke website komt een link naar mijn recepten te staan? Ik ben benieuwd naar jouw recepten!

      Verwijderen