vrijdag 5 december 2014

Zomerse tomatentaart

Als je in deze gure dagen verlangt naar de zomer, haal de zomer dan in huis met deze heerlijke tomatentaart! Gebruik wel goed gerijpte, smaakvolle kerstomaatjes, want die zijn bepalend voor de smaak. Ik maak deze taart al 15 jaar (het recept is niet meer hetzelfde als in het begin) en het is steeds weer een succes. Het recept heb ik nu weer iets aangepast, zodat het past binnen het FODMaP-beperkt dieet. 





Deze taart is ook geschikt als voorgerecht voor een feestelijk diner of onderdeel van een hapjesmaaltijd (tapas). Het ziet er dan wel leuk uit als je de taart in kleine vormpjes maakt. Bij Dille & Kamille verkopen ze kleine (en grote) ronde bakvormen met geribbelde zijkant en mét losse bodem. Je haalt de taartjes daardoor ook heel gemakkelijk uit de vormpjes! 


Zomerse tomatentaart
voor 4 personen (of meer als je het als bij- of voorgerecht serveert)

Ingrediënten
voor het deeg:
200 g speltbloem
100 g margarine
1 ei
snuf zout

voor de vulling:
500-750 g kerstomaatjes of tasty tom-tomaten
10 zongedroogde tomaten op olie
volle el taggiasche olijven (verkrijgbaar bij AH)
4 eieren
1 dl lactosevrije slagroom (MinusL) of lactosevrije melk
1 dl droge witte wijn
1 el maïzena
100 g grana padano
1 el gedroogde basilicum
versgemalen zwarte peper, zout 


bakvorm met een diameter van 30 cm (liefst ook met losse bodem)

Bereiding
1. Begin met het deeg. Kneed een deeg van alle ingrediënten, hiervoor kun je eerst met twee messen de margarine door de bloem snijden en vervolgens de rest erdoor kneden. Ook kun je (zoals ik) een foodprocessor gebruiken. Leg het deeg even ter zijde.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (stand boven- en onderwarmte).
3. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en hak de olijven grof. 
Los in een wijde kom de maïzena op in de wijn en voeg de eieren toe. Kluts ze los en roer de zongedroogde tomaat, de olijven, de basilicum en de lactosevrije slagroom erdoor. Rasp de grana padano boven het eimengsel en roer het er ook door. Breng op smaak met zwarte peper en een beetje zout (de kaas is ook al zout, dus niet te veel). 
Was en halveer de kerstomaten (niet vanaf het kroontje maar overdwars in het midden – ziet er leuker uit). 
4. Vet de bakvorm in en bekleed de vorm met het deeg. Giet het eimengsel op de bodem en verdeel de tomaatjes over het eimengsel: leg ze met de open kant naar boven.
5. Bak de quiche gaar in 40-45 minuten in het midden van de oven. Eventueel garneren met verse basilicumblaadjes. 

Lekker met een groene salade of gewoon zo.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten