zaterdag 8 november 2014

Amerikaanse pannenkoeken / pancakes met zwarte bessencompôte

Dit weekend gaan we naar Zeeland. Zoals altijd eten we daar ook één avond pannenkoeken. FODMaP of niet, die traditie geven we niet op natuurlijk!

Pannenkoeken op basis van speltbloem en lactosevrije melk (bij voorkeur die van Arla) gaat prima. Deze hieronder zijn ook heel lekker! Het is belangrijk dat je het beslag iets eerder maakt, dan je misschien gewend bent, zodat je het een half uur kunt laten weken. Dat is nodig om de havermout voldoende vocht op te laten nemen en enigszins zacht te laten worden.Ofwel, houd rekening met een half uur wachttijd.

Lekker erbij, maar natuurlijk allerminst noodzakelijk, is de zwarte bessen"compôte". Een chique goedje, want je maakt het met ahornsiroop. Vind je dit te duur (en dat vind ik eigenlijk ook wel), dan kun je ook suikerstroop gebruiken. Ik zou daar niet zoveel van gebruiken, dan wordt het te zoet naar mijn smaak.

O ja, ik gebruik heel graag de lactosevrije melk van Arla, eigenlijk altijd de houdbare variant (uit zuinigheid). Bij Arla zeven ze een gedeelte van de lactose uit de melk en de rest zetten ze d.m.v. toevoeging van lactase om in glucose. Deze melk is door dit procédé beduidend minder zoet dan lactosevrije melk van andere merken. Het is daardoor ook minder opvallend (of zelfs storend) om lactosevrije melk te drinken of ergens in te gebruiken. Ik ben fan in elk geval!

American pancakes

4 personen

Ingrediënten
250 g havermout
160 g speltbloem
2 tl bakpoeder
2 zakjes vanillesuiker
4 eieren
5 dl lactosevrije melk (Arla)
zonnebloemolie
spatel

Bereiding
1. Meng alle ingrediënten in een kom: eerst het havermout, de bloem en het bakpoeder, dan de melk erdoor en vervolgens de losgeklopte eieren. Roer tot slot 3 el zonnebloemolie door het beslag. Laat dit beslag een half uur staan, zodat de havermout zachter kan worden en wat vocht kan opnemen. 
2. Verhit een koekenpan met een beetje olie, roer het bslag nog een keer goed door elkaar en schep twee tot drie grote eetlepels beslag in de pan. (als je dit nog nooit gedaan hebt, bak dan eerst één pannenkoekje tegelijk.) Bak de pancakes op middelhoog vuur ongeveer 3 minuten per kant. De bovenkant moet nog nattig zijn en dus niet gestold, als je hem (voorzichtig) omdraait. 


Blauwe bessencompôte

Ingrediënten
250 g blauwe bessen uit de vriezer
1 dl ahornsiroop

Bereiding
1. Strooi de blauwe bessen zo uit de vriezer in de pan en zet ze met een heel klein beetje water op middelhoog vuur. Laat ze warm worden en schenk er dan de ahornsiroop bij (ik vind het gevoelsmatig zonde van de siroop om het lang te laten koken). Laat de bessen op laag vuur 5 tot 10 minuten pruttelen, net zo lang tot je vindt dat de siroop voldoende ingekookt is en de bessen voldoende gekookt zijn.

Serveer de pancakes met de blauwe bessen in siroop of met jam, hagelslag of wat je lekker vindt.

Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Hoi. Leuke recepten. In dit recept valt me op dat je 250 g havermout en 160 g speltbloem gebruikt voor 4 personen dit is pp meer dan 100 gram haver/spelt dus teveel aan fodmaps.

    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Sigrid,
    Je hebt helemaal gelijk! Ik zal er iets over opnemen bij dit recept en ook bij andere recepten zal ik erop letten. Ik heb inmiddels gemerkt dat ik niet teveel spelt per dag en per keer moet eten.
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen