vrijdag 26 december 2014

Nasi goreng met pindasaus

We eten regelmatig oosters, maar het heeft me veel experimenteren gekost om te komen tot en kruidenmengsel en bereidingswijze die een bevredigende nasi oplevert. Volgens mij is het me nu dan toch gelukt! (En dat terwijl er geen eens ui en knoflook in zit! Helemaal FODMaP-proof dus!)
In de nasi op de foto had ik aan het einde van de bereidingstijd
stukjes paprika toegevoegd, dat kan dus ook nog!

Het geheim is dat je de rijst eerst goed krokant bakt in een smaakvolle olie en met kruiden en pas daarna water erbij doet om de rijst te koken. Het kruidenmengsel is natuurlijk ook heel bepalend voor de smaak. En het is ook heel persoonlijk, denk ik. Hieronder mijn versie!

In dit bericht meteen ook lekkere zelfgemaakte pindasaus. Ook hiervoor heb ik het nodige geëxperimenteerd. Ik hoop dat dit recept ook bij jullie in de smaak valt. Ik ben benieuwd!

Bij nasi kun je natuurlijk van alles serveren. Wij eten er vaak hardgekookte eieren, gewokte groenten (bv. paprika, wortel, courgette en taugé met wat sesamolie, sweet chilisauce, gember en ketjap manis) en wortelsalade bij. Voor de mannen in mijn gezin maak ik ook vaak babi ketjap, maar daarvan heb ik geen FODMaP-proof recept (zij hebben het dieet niet nodig en zelf eet ik weinig vlees).


Nasi

voor 4 personen (pas de hoeveelheid rijst en naar verhouding de rest aan, als je dit te weinig vindt)

Ingrediënten
2 el knoflook-chili-olie
130 g basmati
verse gember
1 tl gemalen ketoembar (korianderzaad)
1/2 tl gemalen komijn
1/4 tl gemalen kurkuma (geelwortel)
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Verhit een hapjespan met de knoflook-chili-olie. Voeg de rijst toe en flink wat versgemalen gember toe en bak de rijst krokant (de rijst mag echt kleuren). Voeg als de rijst krokant gebakken is de specerijen toe en bak ze kort mee.
2. Voeg daarna zoveel water toe dat de rijst net onder staat met flink wat zout en breng het aan de kook (met het deksel op de pan). Laat de rijst elke keer bijna droog koken en voeg alleen water toe als de rijst nog niet gaar is. De kooktijd van de rijst is door het bakken ervan langer dan de normale 8 minuten.
3. Als de rijst eerder klaar is dan de rest, laat de rijst dan in de pan zónder het deksel erop. Zo wordt de rijst niet zacht. Breng zo nodig op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.


Pindasaus


Ingrediënten
110  pindakaas met stukjes noot
2 el ketjap manis
1 el gembersiroop
4 el kokosmelk
1 el sweet chilisauce

Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kleine pan met dikke bodem en roer goed door elkaar. Verwarm de saus onder zeer regelmatig roeren tot heet en dien op.

Eet smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. in veel chilisauzen zit knoflook verwerkt, even daar goed opletten. Ik was erin getrapt. nu doe ik dat niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. kokosmelk zit soms carrageen is (polysacharide)(E407) dus goed lezen is belangrijk. Blikken schijnen dat niet te hebben, pakjes wel.
    Verder klinkt het als een heerlijk recept!

    BeantwoordenVerwijderen