donderdag 11 december 2014

Wortelbeignets met halloumi

Dit recept is geïnspireerd op de wortelbeignets van Alice Hart in haar boek Vegalicious. Ik heb het recept aangepast aan mijn smaak (ik houd helemaal niet van korianderblad en heb dit vervangen voor rucola), ik heb de bereiding vereenvoudigd en natuurlijk heb ik het ook aangepast aan het FODMaP-beperkt dieet. We eten dit al jaren en het is erg lekker! Gewoon voor doordeweeks en ook voor als je eters hebt.
Halloumi is een Griekse kaas, ook wel grilkaas genoemd, die je moet bakken voor je hem eet. Anders dan "gewone" kaas, smelt deze kaas niet tijdens het verhitten. Hij wordt wel zachter. Bak de kaas zo kort mogelijk voor je hem wilt eten, want als hij te veel afkoelt, wordt hij taai. En dat is zonde! De kaas is te koop bij speciaalzaken.


Wortelbeignets met rucola en halloumi

voor 4 personen

Ingrediënten
450 g wortelen
5-6 bosuitjes, alleen het groene gedeelte
1 zakje rucola
50 g Hollandse belegen geitenkaas
250 g halloumi
3 eieren
50 g speltbloem
2 el gemalen korianderzaad (ketoembar)
mespunt gemalen gember
flink wat versgemalen zwarte peper en zout
olijfolie
granaatappelbalsam-azijn, balsamico-azijn of olijfolie met citroen

Bereiding
1. Maak het beslag voor de beignets: schil de wortels met een dunschiller en snijd de uiteinden eraf. Rasp de wortels op een middelfijne rasp en doe het rasp in een ruime kom.
Voeg hieraan toe: in kleine blokjes gesneden geitenkaas, 30 g fijngehakte rucola, het korianderzaad, de gemberpoeder, peper, zout en het speltbloem. Roer alles zo goed mogelijk door elkaar. Breek de eieren in een holletje van het mengsel en kluts ze enigszins los voor je alles goed door elkaar roert.
2. Verwarm de oven op 150 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
Verhit een grote koekenpan met een scheut olijfolie en bak van het beslag ongeveer 12 beignets. Je kunt dit doen door telkens een eetlepel beslag in de pan te scheppen, deze een beetje plat te drukken en m.b.v. 2 eetlepels enigszins rond te vormen. Draai elke beignet na een paar minuten m.b.v. een pannenlikker en een spatel. De pannenlikker schuif je onder de beignet en met de spatel houd je de beignet aan de achterkant tegen, zodat hij niet weg schuift. Houd de beignets in de oven warm.
3. Snijd de halloumi in 12 dunne plakken. Verhit dezelfde koekenpan met olijfolie en bak de halloumi goudbruin aan beide kanten. Let op, dat gaat heel snel! Draai de halloumi op dezelfde manier als de beignets, dus m.b.v. de pannenlikker en de spatel.
4. Maak de borden in de keuken op. Leg op elk bord bergjes van driemaal respectievelijk een beignet, wat rucola en 1 plak halloumi. Grote eters kunnen hogere bergjes op dan kleinere eters, dus pas de hoogte van de bergjes eventueel aan.
Garneer met extra rucola en wat azijn.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten