donderdag 11 december 2014

Romige pastasaus met spinazie en courgette

Toen wij vier jaar geleden vanwege mijn zoon begonnen met lactosevrij koken vond ik het heel jammer dat een simpel roomsausje er niet meer in zat. Inmiddels is er lactosevrije melk en slagroom te koop, het is dus nu veel gemakkelijker om zoiets te maken. In die jaren heb ik zelf ook geëxperimenteerd en ik ben tot het volgende recept gekomen, waar wij zeer tevreden mee zijn. Misschien jij ook?
Het is gemaakt met zachte geitenkaas waar formeel wel wat lactose in zit. De meeste mensen echter, kunnen geitenkaas beter verteren dan koeienkaas (en dat geldt ook voor de lactose in geitenkaas). Ik denk dus dat je het kunt proberen.
In dit recept gaat ook een eetlepel speciale azijn van Oil & Vinegar (granaatappelbalsam-azijn) en dat zou ik niet weg willen laten vanwege de invloed op de smaak. Kun of wil je daar niet aan komen, vervang het dan door een goede kwaliteit witte wijnazijn, met naast het zuur ook een zoetje in de smaak. Die azijn vind ik wel een investering waard trouwens, want het brengt je eten goed op smaak. En zeker met dit beperkende dieet is dat wel belangrijk.

Romige pastasaus met spinazie en courgette

voor 4 personen

Ingrediënten
1 recept verse speltpasta of tagliatelle uit de winkel
450 g diepvriesspinazie, ontdooid
1 courgette
3 bosuitjes, alleen het groene gedeelte
1/2 pakje zachte geitenkaas ("12 Petits chèvres doux" van Président)
75 g grana padano of andere oude kaas
1 ei
1/2 dl droge, witte wijn
1 dl lactosevrije melk (of evt. Alpro soya cuisine)
1 citroen
1 tl gedroogde tijm
1 el granaatappelbalsam-azijn (Oli & Vinegar)
olijfolie met knoflook en chilipeper (AH excellent)
zout, versgemalen zwarte peper
4 el pijnboompitten, geroosterd in een droge koekenpan

Bereiding
1. Kook de kant en klare pasta gaar als je die gebruikt, of bereid het pastadeeg en snijd/draai er tagliatelle van. Bepoeder de deegvellen met het maïsmeel voor je er tagliatelle van maakt, zodat het daarna niet aan elkaar gaat plakken als je het nog even laat liggen voor je het kookt. Breng een ruime pan water aan de kook.
2. Maak de bosuitjes schoon, verwijder de lelijke én de witte delen en snijd in dunne ringen. Snijd de courgette in stukjes.
3. Doe voor de roomsaus de volgende ingrediënten in de mengbeker van een staafmixer: de zachte geitenkaas, de witte wijn, de lactosevrije melk en het ei. Meng (pulseer) met de staafmixer tot een gladde saus.
4. Verwarm een hapjespan met een scheutje olijfolie met knoflook en chilipeper en fruit de bosuitjes eventjes. Voeg de ontdooide spinazie en de courgetteblokjes toe, de tijm, wat zout, versgemalen zwarte peper en rasp de schil van de (gewassen) citroen en de grana padano erboven. Roer door elkaar, schenk de saus erbij en verwarm het op middelhoog vuur. Laat het niet borrelen, maar het moet wel heet worden (ong. 80 graden). Als het goed heet is, kun je de saus proeven. Breng op smaak met de eetlepel azijn en daarna eventueel nog met wat extra zout en peper.
5. Kook de zelfgemaakte pasta gaar in 2 minuten, giet het af en roer er een scheutje goede olijfolie doorheen.
Strooi voor het serveren de pijnboompitten over de saus.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten