maandag 8 december 2014

Polenta

Polenta is in de mediterrannee een veel gegeten bijgerecht. Polenta is redelijk grof maïsmeel en je kunt er behalve mee bakken ook een pap van koken. Deze pap kun je wat dunner maken en hem zo eten (net als bijvoorbeeld aardappelpuree) en je kunt hem dikker maken, laten stollen en in plakken serveren. Beide varianten zijn lekker.

Polenta kun je heel gemakkelijk van tevoren maken, zeker de variant in plakken. Vlak voor het serveren warm je hem op in de oven. Handig als je al je handen vol hebt aan de andere gerechten.

Polenta kun je ook goed met verschillende smaakmakers combineren. Kruiden erdoorheen, zoals basilicum of tijm, of bijvoorbeeld zongedroogde tomaten en/of /lekkere olijven. Je kunt het ook goed eten zonder die smaakmakers erdoor.

In recepten wordt altijd de voorgekookte polenta gebruikt. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit de niet voorgekookte variant in de winkel zien liggen. Polenta is te koop in speciaalzaken en islamitische winkels.


Polenta uit de oven

voor 4 personen

Ingrediënten
150 g polenta
8 dl water
1/2 bouillonblokje
80 g grana padano + extra, geraspt
2 eieren (alleen de dooiers)
zout, versgemalen zwarte peper
desgewenst 8 zongedroogde tomaten op olie
desgewenst 2 el taggiasche olijven

Bereiding
1. Breng 8 dl water met een half bouillonblokje aan de kook. Giet terwijl je met een garde zacht roert de polenta erbij en laat de polenta 5-10 minuten zacht koken, terwijl je af en toe roert. Pas op, want het kan enorm spatten!
Rasp intussen de kaas en breek de eieren boven twee kommen: de dooiers in de ene en de eiwitten in de andere kom. (De eiwitten worden niet gebruikt.)
Snijd de zongedroogde tomaten en de olijven fijn als je ze gebruikt.
2. Draai het vuur uit en roer de kaas, de dooiers, eventueel de olijven en zongedroogde tomaten door de polenta. Breng op smaak met zout en flink wat zwarte peper.
3. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en stort de polenta erop. Strijk het uit (en glad) tot een laag van 1 cm dik en laat de polenta stollen (duurt ongeveer 15 minuten).
4. Snijd de polenta in vierkantjes of steek er rondjes uit en schik deze dakpansgewijs in een kleine ovenschaal. Rasp nog wat extra kaas erover en bewaar de polenta in de koelkast tot ongeveer 20 minuten voor het moment waarop je wilt eten.
5. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en zet de schaal op het rooster onderin de oven (zo warmt de schaal sneller op). De polenta zal in ongeveer 20 minuten voldoende heet zijn.


Polenta-"puree"

voor 4 personen

Ingrediënten
150 g polenta
4 dl water
4 dl lactosevrije halfvolle melk
1 laurierblad
1 tl gedroogde oregano, basilicum of tijm (afhankelijk van waar je het bij serveert)
80 g grana padano + extra, geraspt
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Breng de water en de melk met de laurier en de oregano, tijm of basilicum aan de kook. Draai het vuur uit en laat de smaken zo'n 20 minuten intrekken. Giet de melk door een zeef en breng opnieuw aan de kook. Giet terwijl je met een garde zacht roert de polenta erbij en laat de polenta 5 minuten zacht koken, terwijl je af en toe roert. Pas op, want het kan enorm spatten!
Rasp intussen de kaas.
2. Breng de polenta op smaak met de kaas, flink wat zout en versgemalen zwarte peper.

Serveer de polenta met bijvoorbeeld gestoofde paprika's (peperonata), zoals op de foto.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten