maandag 8 december 2014

Gegrilde aubergine

Aubergine vind ik echt heel lekker, maar aubergine zónder knoflook... Dat kan toch niet? Dus wel! Toen ik dit bijgerecht in Superchic vegetarisch van Rose Elliot zag, was ik meteen verkocht. Een paar aanpassingen en het past binnen het FODMaP-beperkt dieet.

We hebben het gegeten bij aardappelrösti (en later nog een keer met polenta) en biefstuk voor de vleeseters in het gezin (en oeuf en cocotte -ei in een schaaltje- voor mij). Heerlijk! Door de smaak van de marinade kun je de aubergine bij veel verschillende maaltijden serveren: van Aziatisch tot Europees.

De aubergine wordt gemarineerd nadat de plakken diagonaal ingesneden zijn. De smaak van de marinade wordt hierdoor optimaal opgenomen en de aubergineplakken blijven heel sappig, ook na 20 minuten gegrild te zijn in de oven.

Vanwege de marinade is dit gerechtje niet binnen een half uur op tafel. Daar moet je wel rekening mee houden. De marinade neemt 30-60 minuten in beslag. Maar goed, na de marinade heb je er nog amper werk aan.


Gegrilde aubergine 

voor 4 personen

Ingrediënten
2 aubergines
2 el citroensap
2 el sesamolie (niet de koudgeperste variant)
2 el ahornsiroop (of honing als je dat aan het uitproberen bent)
1 tak verse munt

Bereiding
1. Snijd de aubergines in plakken van 1 cm dik. Snijd de plakken aan beide zijden diagonaal in met een scherp mesje (snelle halen maken met een scherp mesje, is voldoende). Meng de ingrediënten voor de dressing en bestrijk de plakken er royaal mee. Leg de plakken op het (oven)rooster en laat ze 30-60 minuten marineren.
2. Stel 20 minuten voor je inschat te gaan eten de oven in op de grillstand (op de hoogste temperatuur, als je daarin een keuze kunt maken) en schuif het rooster de oven in (kies de één na bovenste richel). Gril beide zijden gedurende 10 minuten (dus na 10 minuten de plakken keren).
3. Serveer de aubergineplakken op een schaal en knip de munt erboven. (De munt is niet zomaar een versiersel, dus niet achterwege laten!)

Eet smakelijk



Geen opmerkingen:

Een reactie posten