zondag 21 december 2014

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom is een uitkomst voor van alles en nog wat: taartvulling (bv. deze aardbeientaart met gele room), als nagerecht met vers fruit (of zonder), in een cranberry bread swirl etc, bij oliebollen (zie hier het recept), etc. Dit recept past helemaal binnen het FODMaP-beperkt dieet en hij is zelfs glutenvrij.

De banketbakkersroom wordt traditioneel op smaak gebracht met vanille, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere smaakmaker kiezen, zoals de rasp van een halve sinaasappel of halve citroen of 1 el koffie-extract. Bij Dille & Kamille kun je verschillende smaakextracten kopen van het merk Nielssen-Massey. Dit merk werkt alleen met natuurlijke ingrediënten (de vanille-extract bijvoorbeeld is gemaakt van echte vanillestokjes) waardoor je een heerlijke, intense vanillesmaak krijgt.


Glutenvrije en lactosevrije banketbakkersroom

Ingrediënten
5 dl halfvolle lactosevrije melk
3,5 el fijne suiker
4 eidooiers
2 el maïzena
1 vanillestokje of 1 el vanille-extract

Bereiding
1. Breng de melk aan de kook. Draai het vuur onder de hete melk uit en laat het vanillestokje erin glijden. Laat de smaken minimaal 15 minuten in de melk trekken. Snijd hierna het vanillestokje open, schraap de zaadjes uit de peul en doe ze in de melk. Roer ze even goed los.
2. Neem een kleinere kom en kluts de eidooiers met de suiker en de maïzena lichtgeel. Verwarm de melk en giet het door een zeefje bij de dooiers. Roer goed door en giet het in een pan. Verwarm de "vla"onder voortdurend roeren. Hoe warmer het wordt, hoe meer het bindt. Laat de room even bubbelen en draai dan het vuur uit. Schenk de room in een schone kom en dek hem af met vershoudfolie (leg het echt op de room, dit gaat de vorming van een vel tegen).

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten