dinsdag 16 december 2014

Kerstontbijt 2: Cranberrybrood met banketbakkersroom

Met dit broodje heb je geen kerststol meer nodig... Het deeg van deze cranberry bread swirl is verrijkt met ei, margarine, lactosevrije melk en extra suiker. Het soort deeg dat ook gebruikt wordt voor kaneelbroodjes.
Van de (glutenvrije en lactosevrije) banketbakkersroom en de cranberrycompôte zul je overhouden, maar dat lijkt mij geen probleem (de room is een lekker toetje, zeker als je het combineert met een lepel van de compôte!). Probeer in elk geval de verleiding te weerstaan om meer van de compôte en de room te gebruiken dan aangegeven in het recept, want anders wordt het deeg niet goed gaar (het blijft te nat).


Ingrediënten
voor het deeg
325 g speltbloem
3/4 tl gedroogde gist
1/2 tl broodzout
50 fijne rietsuiker
50 ml vloeibare margarine (bij voorkeur van Healthy Planet, Ekoplaza)
1 ei
1 dl lactosevrije melk
2 flinke el cranberrycompôte (zie het recept hieronder)
1 dl banketbakkersroom (zie het recept hieronder)

Bereiding
1. Maak eerst de cranberrycompôte en de banketbakkersroom. Beide heerlijkheden hebben dan voldoende tijd om af te koelen.
2. Meng de vloeibare margarine, het ei en de melk en verwarm het tot lauwwarm. Los de gist hierin op en laat het 10 minuten staan (de gedroogde gist wordt hierdoor geactiveerd). Doe de bloem, het zout en de suiker in een kom, roer door elkaar en giet het gistmengsel erbij. Kneed dit alles in ongeveer 8 minuten tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol. Het deeg zal nogal plakkerig aanvoelen, dat is de bedoeling. (Als je er veel last van hebt, kun je je handen invetten met een beetje olie.)
Je kunt dit kneedproces heel goed overlaten aan een keukenmachine, zoals een KitchenAid.
2. Giet wat olie in een andere kom en wentel het deeg erdoor. Sluit de kom af door er een vochtige theedoek overheen te hangen of door er bv. een bord op te zetten (niet hermetisch afsluiten!) en zet de kom gedurende anderhalf uur op een warme plaats (bv. op zolder; 25 graden is ideaal) zodat het deeg kan rijzen. Het deeg zal in die tijd ongeveer verdubbelen in omvang.
3. Leg een vel bakpapier op het aanrecht, druk de lucht uit het deeg en rol het deeg uit tot een grote, smalle rechthoek.


Bestrijk het dun met de banketbakkersroom en verdeel daarna met je vingers de compôte eroverheen.

Rol met behulp van het bakpapier het deeg op, zodat je een lange rol krijgt.

Snijd het deeg met een scherp mes overdwars in, maar laat de twee slierten bij de "kop" aan elkaar zitten.


Draai het deeg in elkaar tot een bol, door telkens de rechtersliert over de linker heen te leggen. Houd het deeg hierbij op het bakpapier. Til de swirl met behulp van het bakpapier op en leg hem op de bakplaat.

4. Schuif de bakplaat in de oven, net onder het midden, stel de oven in op 190 graden (stand boven- en onderwarmte) en bak het brood in 30 minuten gaar. Laat het brood buiten de oven afkoelen.Cranberrycompôte

Ingrediënten
1 zak verse cranberries (340 g)
200 g rietsuiker
1 sinaasappel

Bereiding
1. Stort de cranberries in een kleine pan, voeg de rietsuiker toe, een klein bodempje water (max. 1 dl) en rasp de schil van de sinaasappel erboven.
2. Breng de bessen aan de kook en laat ze ongeveer 10 minuten koken, onder af en toe doorroeren. Draai het vuur uit en laat de compôte afkoelen.Glutenvrije en lactosevrije banketbakkersroom

Als je dit recept maakt voor een andere toepassing dan het cranberrybrood, kun je de sinaasappelschil weglaten. Banketbakkersroom is bijvoorbeeld lekker als nagerecht (bij vers fruit) of als taartvulling.

Ingrediënten
5 dl halfvolle lactosevrije melk
3,5 el fijne suiker
4 eidooiers
2 el maïzena
1 vanillestokje
1 sinaasappel, alleen de helft van de schil

Bereiding
1. Breng de melk aan de kook. Haal intussen met een dunschiller de helft van de sinaasappelschil eraf. Het mogen best grove stukken zest zijn. Draai het vuur onder de hete melk uit en laat het vanillestokje en de sinaasappelschillen erin glijden. Laat de smaken minimaal 15 minuten in de melk trekken. Snijd hierna het vanillestokje open, schraap de zaadjes uit de peul en doe ze in de melk. Roer ze even goed los.
2. Neem een kleinere kom en kluts de eidooiers met de suiker en de maïzena lichtgeel. Verwarm de melk en giet het door een zeefje bij de dooiers. Roer goed door en giet het in een pan. Verwarm onder voortdurend roeren de "vla". Hoe warmer het wordt, hoe meer het bindt. Laat de room even bubbelen en draai dan het vuur uit. Schenk de room in een schone kom en dek hem af met vershoudfolie (leg het echt op de room, dit gaat de vorming van een vel tegen).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten