dinsdag 23 december 2014

Lasagne met pompoen en knolselderij

Met een halve pompoen, een halve knolselderij en een restje verse spinazie in de koelkast wilde ik graag iets maken. Dat is deze lasagne geworden!
Pompoen-knolselderijlasagne met rozemarijn

voor 6 personen

Ingrediënten
1/2 pompoen
1/2 knolselderij
300 g verse spinazie (of spinazie uit de vriezer)
100 g grana padano, geraspt
knoflook-chili-olie

voor de lasagnevellen
140 g speltbloem
60 g maïsmeel
2 grote eieren

voor de béchamel
1 liter lactosevrije melk
60 g margarine
6 el speltbloem
1 sinaasappel (alleen een deel van de schil)
1 tak rozemarijn
1 laurierblad
versgemalen zwarte peper, zout
ongeveer 50 g grana padano, geraspt

Bereiding
1. Breng voor de béchamelsaus de melk aan de kook, draai het vuur uit en roer flink wat grofgemalen zwarte peper, zout, de rozemarijn, het laurierblad en de helft van de schil van de sinaasappel (kunnen brede halen met de fijnschiller zijn, hoeft niet geraspt te worden) erdoor. Laat dit minstens 15 minuten staan om de smaken te laten intrekken in de melk.
2. Schil de knolselderij en de pompoen en verwijder de pitten en draden van de pompoen. Schaaf dunne plakken van beide groenten, bijvoorbeeld met behulp van een mandoline (pas wel op voor je vingers! Ik heb al eens vijf hechtingen in mijn duim gehad omdat ik dacht dat het wel zonder beschermingsmaatregelen kon...).
Roerbak de spinazie kort in een scheutje knoflook-chili-olie tot de blaadjes net geslonken zijn.
3. Ga verder met de béchamelsaus. Verwarm de margarine in een pannetje met dikke bodem en roer de speltbloem erdoor. Er ontstaan een soort klonten, dat is goed. Laat deze klonten op matig vuur een paar minuten bakken, zodat de bloem gaart (dit is beter voor de smaak). Voeg dan in delen de melk toe (door een zeefje gieten zodat de rommel achterblijft!). Telkens aan de kook brengen en heel goed roeren met de garde zodat er geen blijvende klonten ontstaan. Telkens als de saus homogeen geworden en gebonden is, voeg je weer wat melk toe. Als alle melk opgenomen is in de saus, de geraspte grana padano erdoor roeren en de saus een paar minuten op zacht vuur laten borrelen. Vuur uitdraaien.
4. Maak het pastadeeg en draai de lasagnevellen, zie voor de bereiding van de speltlasagne het recept van speltpasta.
5. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Vet de bodem van een grote ovenschaal in met wat olie.
Stel de lasagne als volgt samen: kort gezegd telkens eerst wat béchamelsaus, dan groenten en vervolgens lasagnevellen. Ofwel:
Schep 1/7e van de béchamel in de schaal, verdeel er achtereenvolgens 1/3e van de knolselderijplakjes en 1/3e van de geschaafde pompoen over en bedek met lasagnevellen. Herhaal dit nog één keer.
Verdeel nu de spinazie over de lasagnevellen, schep 1/7e deel van de béchamelsaus erover en dek af met lasagnevellen.
Leg er nu weer laag béchamel, knolselderij etc. op en eindig met dikke laag (2/7e deel) van de béchamelsaus. Rasp de grana padano erover en schuif de schaal in de oven (net onder het midden).
Bak de lasagne in 60 minuten goud bruin (de lange baktijd is nodig om de pompoen en knolselderij zacht te laten worden). Controleer na 40 minuten of de lasagne niet te donker wordt. Zo ja, dek de bovenkant dan af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten