vrijdag 19 december 2014

Hartig breekbrood


Dit recept is geïnspireerd op een broodje dat ik jaren geleden bij een bakker in Domburg gekocht heb en dat ik zo leuk en lekker vond. Thuis heb ik wat geprobeerd en het is vast niet hetzelfde, maar wel erg lekker! Het brood is zacht en cake-achtig qua structuur en bijzonder door de kruiderige buitenkant. Ondanks dat het gistbrood is, hoeft het niet lang te rijzen. Als je twee uur voor je wilt eten begint met dit brood, dan kun je het zo uit de oven serveren.

Je kunt variëren met de kruiden die je gebruikt, zodat het past bij verschillende maaltijden. Wij hebben gisteravond paprika-pompoensoep (op smaak gebracht met basilicum, gerookt paprikapoeder en pompoenpitolie) gegeten met deze broodjes met gerookt paprikapoeder.

Ken je gerookt paprikapoeder al (of pimentón, niet te verwarren met gewoon paprikapoeder)? Het is een hele interessante smaakmaker, omdat het een diepe of volle rooksmaak geeft aan het gerecht (soepen, sauzen, etc.). Soms is een snufje al genoeg. Zeker nu we vanwege het dieet koken zonder ui en knoflook, is zo'n smaakmaker heel gewenst! Het is wel een aparte smaak, dus als je niet heel erg van dat rokerige houdt, kun je er in begin beter wat minder van gebruiken.  Gerookt paprikapoeder kun je kopen bij Dille & Kamille, bij Aziatische winkels of bij een kruidenkoopman op de markt.


Hartig speltbrood met gerookt paprikapoeder

voor 4 personen

Ingrediënten
225 g speltbloem
100 g fijn gemalen maïsmeel
1 el fijne suiker
3/4 tl broodzout
3/4 tl instant gist
50 ml vloeibare margarine (bv. van Healthy Planet)
1 ei
1-2 el gerookt paprikapoeder of pimentón
olijfolie

Kleine springvorm of andere ronde bakvorm met een diameter van 12 cm

Bereiding
1. Meng de vloeibare margarine, het ei en 1 dl heet water tot een homogeen, lauwwarm mengsel. Los de gist hierin op en laat het 10 minuten staan (de gedroogde gist wordt hierdoor geactiveerd). Doe de speltbloem, maïsmeel, het zout en de suiker in een kom, roer door elkaar en giet het gistmengsel erbij. Kneed dit alles in ongeveer 8 minuten tot een elastisch deeg. Vorm het deeg tot een bol. Het deeg voelt misschien een beetje plakkerig aan, dat is de bedoeling. (Als je er veel last van hebt, kun je je handen invetten met een beetje olie.)
Je kunt dit kneedproces heel goed overlaten aan een keukenmachine, zoals een KitchenAid.
2. Giet wat olie in een andere kom en wentel het deeg erdoor. Sluit de kom af door er een vochtige theedoek overheen te hangen of door er bv. een bord op te zetten (niet hermetisch afsluiten!) en zet de kom gedurende 45 minuten op een warme plaats (bv. op zolder; 25 graden is ideaal) zodat het deeg kan rijzen.
3. Leg een vel bakpapier over de bakvorm en duw hem erin (proppen is misschien een beter woord hier...). Neem twee bordjes en sprenkel wat olijfolie op de één en verdeel het gerookt paprikapoeder over de ander. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in zeven gelijke stukken. Geef elk stuk een provisorische eivorm, wrijf het in met olijfolie en vervolgens met de pimentón. Zet de stukken rechtop in de springvorm: zes tegen de rand en eentje in het midden.
4. Zet de vorm in de oven bij 50 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en laat het deeg 30 minuten rijzen. Als je de oven niet in kunt stellen op 50 graden, laat het deeg dan op een andere warme plaats rijzen. Verhoog na een half uur de temperatuur naar 200 graden Celsius en bak het brood in 25 minuten af.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten