zaterdag 14 maart 2015

Speltpasta met pesto van cavolo nero en geroosterde zoete paprika

De grootgrutter had cavolo nero in de aanbieding, de "zwarte kool" (broertje van onze vertrouwde boerenkool) waar Jamie Oliver en alle andere Italië-fans zo graag mee koken. Leuk! Vandaag lag het dus in de koelkast, klaar om er iets lekkers van te maken. Maar wat? Geen stamppot, dat zou zonde zijn.



Na een inspirerende zoektocht op internet naar wat anderen er zoal van gemaakt hebben (natuurlijk mét veel knoflook etc.), kwam ik uit op speltpasta met pesto van de zwarte kool, geitenkaas, pijnboompitten en geroosterde zoete puntpaprika's (die had ik namelijk ook nog in de koelkast liggen). Schitterende kleuren en vast ook heel smaakvol, bedacht ik. En natuurlijk FODMaP-arm.
De geroosterde paprika maakt echt het verschil: de zoete, iets gerookte smaak contrasteert heel mooi met de stevige smaak van de cavolo nero. En de geitenkaas maakt het romig en zacht (en iets zurig - maar perfect).

Als je geen zin hebt om de paprika's zelf te roosteren, dan kun je ze natuurlijk kant en klaar kopen. Toch zou ik dat niet doen: die zijn lang niet zo lekker (en veel te zuur door al dat azijn waarmee ze ingemaakt worden!) als wanneer je ze zelf roostert. En zoveel werk is het niet, zeker niet bij puntpaprika's. Die laten zich veel gemakkelijker ontvellen dan de gewone paprika's.

Kortom, ik ben tevreden met het recept! Dit gaan we zeker vaker eten. En natuurlijk ga ik het ook een keer met boerenkool proberen, want cavolo nero zal vast niet altijd voorhanden zijn.

Pasta met cavolo nero-pesto en geroosterde zoete paprika

voor 4 personen

Ingrediënten
voor de pasta
160 g speltbloem
40 g fijngemalen maïsmeel
2 grote eieren

voor de pesto
300 g cavolo nero
100 g grana padano
25 g geroosterde pijnboompitten
1 el knoflook-chilipeperolie
2 el extra vierge olijfolie
mespunt pimentón (gerookt paprikapoeder)
zout, versgemalen zwarte peper

voor erbij
3 zoete puntpaprika's
200 g zachte geitenkaas (of harde als je de zachte niet verdraagt)
25 g geroosterde pijnboompitten

Bereiding
1. Stel de oven in op 250 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Was de puntpaprika's, leg ze op de bakplaat en rooster ze in 25 minuten gaar en (deels) zwartgeblakerd in de oven.
2. Zet een ruime pan voor de helft gevuld met water op het vuur en breng aan de kook.
Maak intussen de verse pasta: kneed het deeg van de speltbloem, maïsmeel, de eieren en draai of rol er vellen van en maak er vervolgens tagliatelle van. Zie voor een uitgebreide beschrijving mijn recept van speltpasta. Leg de tagliatelle even weg (ongekookt!).
3. Kook de cavolo nero in 3 minuten beetgaar, schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en laat hem uitlekken. Draai het vuur onder de pan even uit.
4. Doe voor de pesto alle ingrediënten in de kom van een foodprocessor, met uitzondering van een flinke hand cavolo nero. (De cavolo nero mag nog wat vochtig zijn,) Ik vond het lekker als er nog grove stukken cavolo nero in de pasta zouden zitten, maar als je dat niets lijkt, doe je gewoon alles in de foodprocessor. Gebruik het mes van de foodprocessor en draai een pesto van de ingrediënten. Breng op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout.
5. De puntpaprika's zullen nu wel klaar zijn. Zet het vuur onder pan waar je de cavolo nero in gekookt hebt weer aan. Haal de paprika's met een tang uit de oven en leg ze in een schaal. Dek de schaal meteen af met huishoudfolie of zoiets (het vocht dat eronder ontstaat zorgt ervoor dat je het vel er gemakkelijk af krijgt).
Pak een plank, een afvalbakje en een mes, trek eventueel wegwerphandschoentjes aan (tegen de hitte) en haal één voor één de paprika's uit de schaal. Haal het vel eraf (dat gaat meestal in één handbeweging!) en verwijder de pitten uit de binnenkant (dat vind ik nog het meeste werk). Gooi dit afval in een ander bakje, zodat je het vocht uit de geroosterde paprika's dat in de schaal ligt bij de pesto kunt gieten. Dit is namelijk heel smaakvol!
Snijd de drie paprika's in grovere stukken. Verdeel meteen ook de zachte geitenkaas in kleinere "vlokken".
6. Kook de verse pasta in 3-4 minuten beetgaar en giet het af. Meng in de hete pan de pesto en de apart gehouden cavolo nero door de pasta en stort het geheel in een grote schaal. Garneer met de geroosterde paprika, de zachte geitenkaas en de pijnboompitten.

Eet smakelijk!


2 opmerkingen:

  1. Wat een geweldige blog! Dankjewel hiervoor. Ik ben er heel erg blij mee. Ben sinds 1.5 week bezig met het Fodmabdieeet en vind het super om in jouw blog recepten te vinden!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Margien, dank je! Fijn dat je ermee geholpen bent, want dat is precies de reden waarom ik ermee begonnen ben! Laat je nog eens wat weten als je een recept gemaakt hebt? Ik ben benieuwd naar wat anderen van mijn recepten vinden!

    BeantwoordenVerwijderen