zaterdag 21 maart 2015

Spinazietaart

Eerder al heb ik een recept gedeeld van een spinazietaart met rucola en blauwe kaas. Vandaag een recept voor spinazietaart met oude of belegen kaas en pijnboompitten, dat ik ook geregeld maak. Erg lekker en alle ingrediënten kun je standaard op voorraad hebben, dus ook gemakkelijk te maken als je geen zin hebt om boodschappen te doen. 


O ja, verse munt koop je op de markt in bossen die je niet zomaar op krijgt. Ik heb van de week gemerkt dat je de blaadjes heel goed in kunt vriezen. Na aankoop de takjes wassen, de druppels eraf "slaan", de blaadjes eraf halen en losjes in een diepvrieszakje doen. Invriezen en... klaar voor gebruik! (Ook goed te gebruiken om verse muntthee van te maken!)

Deze taart kun je maken met een rijst- of speltbodem! Hier onder staat het recept voor de speltbodem; de rijstbodem vind je bij dit recept van andijvietaart.


Spinazietaart 


voor 4 personen

Ingrediënten
voor het deeg
200 g speltbloem
100 g koude margarine
1 ei
zout, versgemalen zwarte peper

voor de vulling
450 g spinazie uit de vriezer (géén à la crème!)
1 prei, alleen het groene gedeelte
1 el knoflook-chilipeper-olie
4 eieren
1 el maïzena
1 dl lactosevrije melk/slagroom óf soya cuisine (sojaroom)
100 g oude kaas, belegen kaas of grana padano
50 g pijnboompitten
verse munt of munt uit de vriezer (zie ook mijn tip hierboven)
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Haal de spinazie een aantal uren van tevoren uit de vriezer en laat de blokjes in een vergiet ontdooien. Je kunt de spinazie ook op het laatste moment ontdooien in de magnetron of op een heel laag vuur.
2. Begin met het deeg. Kneed een deeg van alle ingrediënten, hiervoor kun je eerst met twee messen de margarine door de bloem snijden en vervolgens de rest erdoor kneden. Ook kun je (zoals ik) een foodprocessor gebruiken. Leg het deeg even ter zijde.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (stand boven- en onderwarmte).
4. Was de prei, verwijder het witte deel en snijd het groene gedeelte in dunne, halve ringen. Verhit een hapjespan met de knoflook-chilipeperolie en roerbak de prei tot het geslonken is. Voeg de spinazie toe en roer goed door elkaar.
Pluk een handje muntblaadjes of pak ze uit de vriezer en hak ze fijn. Voeg de munt toe aan de spinazie, roer door en draai het vuur onder de pan uit.
4. Los in een kom de maïzena op in de lactosevrije melk, slagroom of sojaroom. Klop de eieren erdoor en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Rasp de oude kaas boven de kom. Roer het eiermengsel door de spinazie in de pan.
5. Vet de bakvorm in en bekleed hem met het deeg. Stort de vulling erin, strijk het glad, strooi de pijnboompitten erover en schuif de taart in de oven (net onder het midden).
6. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar. Als de taart te donker dreigt te worden, kun je hem tussentijds afdekken met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten