zondag 8 maart 2015

Bananencake met chocolade

We hadden te veel rijpe bananen in de fruitschaal en toevallig lag ook net de nieuwe Allerhande op tafel met daarin een recept van Bananenbrood. Aanpassing hier, verandering daar en zie hier: lekkere bananencake met chocolade! FODMaP-proof natuurlijk.De bananencake is niet gemaakt van cake-, maar van een muffinbeslag: relatief weinig vet en veel vocht in vergelijking met cakebeslag. In dit recept heb ik ook geëxperimenteerd met kokosolie (in gestolde vorm). En dat gaf een heel lekker resultaat. De cake werd smeuïig en toch ook luchtig. Later heb ik de cake ook nog een keer gemaakt met zonnebloemolie en dat gaf een minder luchtig resultaat. Ook lekker, maar anders.

Kokosolie is wel een duur product (bij kamertemperatuur is het trouwens niet vloeibaar, wat je wel verwacht bij het woord "olie"). Ik heb inmiddels wel ontdekt dat als je het bij een islamitische winkel koopt, het een stuk voordeliger kan dan elders (3,50 voor een pond in plaats van 7 euro). Dat is fijn, maar het is nog steeds kostbaar. Jammer, want kokosolie geeft ook een goed resultaat in korstdeeg en in koekjes (komt tot uiting in de textuur, want kokosolie is smakeloos - gek genoeg). Genieten met mate dus!

O ja, wat speltbloem betreft: dit kan ook een duur product zijn. Als je een beetje oplet, kun je het veel voordeliger krijgen. Ik koop het in grote hoeveelheden (in zakken van 5 kg tegelijk) in bij de-zuidmolen.nl en betaal een veel betere prijs. Als je weet waar je de ingrediënten moet kopen, blijft het FODMaP-dieet betaalbaar, toch?


Bananencake met chocolade


Ingrediënten
250 g speltbloem
2,5 tl bakpoeder
175 g witte basterdsuiker
300 g bananen (ongeveer 2,5 stuks)
125 ml lactosevrije room, sojaroom of lactosevrije melk
100 g kokosolie
2 grote eieren
2 tl vanille-extract
75 g pure chocolade, gehakt (extra pure hagelslag kan ook!)

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
Bekleed een cakevorm of metalen broodvorm (heeft luchtgaatjes onderin, heel handig) met bakpapier.
2. Meng in een ruime kom de bloem, bakpoeder, suiker en de gehakte chocolade of extra pure hagelslag (heb ik gebruikt).
3. Smelt de kokosolie in een pannetje of in de magnetron. Doe de bananen in stukjes in de mengkom van een staafmixer, samen met de eieren, het vanille-extract en de lactosevrije slagroom (of anderszins). Pureer het geheel, schenk de kokosolie erbij en pureer nog zodat het een homogeen mengsel wordt.
4. Roer de natte door de droge ingrediënten en stort het beslag in de cakevorm. Schuif de vorm net onder het midden van de oven en bak de cake in 60 minuten gaar. Dek de cake eventueel na 45-50 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat hij te donker wordt.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten