zaterdag 21 maart 2015

Tulp-achtige tomatentaart met aardappel en feta

Op de markt zag ik hele mooie kerstomaten liggen: groter dan de gemiddelde variant en heerlijk zoet. Daar wilde ik iets mee doen! Door de tomaten aan de bovenkant 3 keer in te snijden tot bijna onderaan, vallen ze iets open en krijg je iets dat lijkt op tulpen. Zelfs mijn zoon van acht zag het toen de taart uit de oven kwam en dat zonder dat ik er iets over gezegd had. Wat dat betreft echt een voorjaarstaart dus!
Door het opensnijden van de tomaten ontstaat er voldoende ruimte om de tomaten te vullen. Ik heb gekozen voor een vulling van feta met basilicum en pijnboompitten.
In feta zit erg weinig lactose (8 keer minder dan in melk) en is dus toegestaan in het FODMaP-beperkt dieet. in dit recept zit weinig feta: slechts 30 g per persoon.De bodem van deze taart is een nieuw resultaat van mijn zoektocht naar hartige taartbodems zónder spelt of andere tarwevervangers (net als de rijstbodem). Dit omdat wij FODMaP-pers ook spelt het beste met mate kunnen eten. Een geslaagd experiment!

Gebruik lekkere tomaten, geen bleke broeders! Hoe lekkerder de tomaat, hoe lekkerder de taart.


Tulp-achtige tomatentaart met aardappel en feta

voor 4 personen

Ingrediënten
voor de bodem
500 g geschilde aardappelen (iets kruimig of vastkokend)
2 eieren
50 g grana padano
zout, versgemalen zwarte peper

voor de topping
750 g grotere kerstomaten (of gewone tomaten)
125 g feta
2 el pijnboompitten
1/2 el gedroogde of 3 takken verse basilicum
1-2 el olijfolie of basilicumolie
versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken (dit gaat het gemakkelijkste met een mandoline). Doe de plakjes in een ruime pan,
spoel ze goed af met koud water en zet de aardappelschijfjes op met ruim water. Laat de plakjes 4 minuten koken, giet ze af en spoel ze af met koud water. Zet ze even opzij.
2. Verwarm de oven op 200 graden Celsius (stand boven- en onderwarmte).
3. Maak de vulling door de feta in een kom te verbrokkelen. Vermeng dit met 50 g geroosterde pijnboompitten, de gedroogde of verse, gehakte basilicum en 1-2 el olijfolie. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Was de tomaten en snijd ze van boven naar onder driemaal in tot bijna onderaan.


4. Vet een springvorm (diameter van 24 cm) in en "bekleed" hem met bakpapier. Dat is echt nodig om te voorkomen dat het ei eruit loopt.

Rangschik de helft van de aardappelschijfjes op de bodem. Kluts de eieren met wat zout en versgemalen zwarte peper en giet de helft over de aardappelschijfjes heen. Rasp er wat kaas over en herhaal het nog een keer met de rest van de ingrediënten.

Als je een paar aardappelschijfjes overhoud, kun je ze gebruiken als rand (ze vallen er wel gemakkelijk af, dus het is voor het idee...).

5. Vul de tomaatje met een theelepeltje van het kaasmengsel en zet ze op de bodem.
Bak de taart in 45 minuten gaar onderin de oven.


Lekker met een groene salade met een dressing van 3 el extra vierge olijfolie en 1 el goede balsamico-azijn.


Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Ik heb net de andijvietaart met deze bodem gegeten, lekker! Probeer binnenkort de rijstbodem.

    BeantwoordenVerwijderen