dinsdag 24 maart 2015

Aardappelgratin


Aardappelgratin is natuurlijk een klassiek gerecht, dat heerlijk is én blijft! Je kunt het snel maken als je wilt (en rommelig) of je kunt er veel werk van maken en dan is het mooi en nog lekkerder. Hierbij het recept (passend binnen het FODMaP-beperkt dieet) dat meer werk vergt, mét tips om er de snelle variant van te maken.

Overigens: meer werk betekent niet dat het moeilijk is! Qua handelingen is het een makkelijk recept. Een geruststelling?
Aarda
ppelgratin

voor 4 personen (of meer)

Ingrediënten
750 g geschilde aardappelen
1,5 dl lactosevrije slagroom
1 dl lactosevrije melk
100 g grana padano
zout, versgemalen zwarte peper
versgemalen nootmuskaat

Bereiding
1. Schil de aardappelen en schaaf ze in dunne plakken. Met een mandoline gaat dat snel en gemakkelijk.
2. Vet een ovenschaal in met wat olie en meng de melk en slagroom in een kannetje. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Stel de oven in op 175 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
3. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs en in verschillende lagen in de schaal. Rasp er na elke laag een beetje grana padano overheen en giet er een klein beetje van het roommengsel over.
Dek de laatste laag aardappelplakjes af met het restant room (dat mag veel zijn) en flink wat kaas. Zie de onderste foto.
4. Schuif de schaal in onderin de oven en bak de gratin in 60-70 minuten gaar en mooi bruin. Controleer af en toe of de gratin niet te donker wordt en dek zo nodig af met aluminiumfolie.

Tips voor een snelle variant 
Als je de snelle variant (minder werk) ambieert dan kun je de aardappelplakjes ook zo in de schaal storten en een beetje afplatten en vervolgens de room en de kaas erover verdelen. Ook kun je voor een tussenvariant gaan waarin je wel laagjes aardappel en room/kaas afwisselt, maar waarin je dat ook wat minder precies aanpakt.
 Als je wilt dat het gerecht sneller op tafel staat, dan kun je de aardappelplakjes kort koken (afhankelijk van de dikte 2-4 minuten) voor je ze in de schaal stort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten