vrijdag 20 maart 2015

Aubergines uit de oven

Ik ben echt gek op aubergine en toen ik net startte met het FODMaP-beperkt dieet was ik bang dat ik aubergine niet meer lekker zou kunnen klaar maken, aangezien knoflook mij onontbeerlijk leek. Gelukkig weet ik nu dat aubergine ook zonder verse of gedroogde knoflook heerlijk is! Pfff...Melanzane alla parmigiana is natuurlijk een klassiek recept uit de Italiaanse keuken en niet voor niets, lijkt mij... Hierbij mijn FODMaP-beperkte variant hiervan. Genieten!

De topping van mijn variant op deze klassieke schotel bestaat niet uit plakken mozzarella (vanwege de lactose), maar uit een saus van zachte geitenkaas. Mocht je zachte geitenkaas niet goed verdragen, dan kun je het gerecht ook afdekken met geraspte oude koeien- of geitenkaas.

O ja, dit bijgerecht is heerlijk bij een eenvoudige risotto of aardappels uit de oven.


Melanzane alla parmigiana

voor 4 personen

Ingrediënten
voor de tomatensaus
1 blikje gepelde tomaten
6 zongedroogde tomaten op olie
1 el gedroogde basilicum
balsamico-azijn van goede kwaliteit
knoflook-chilipeper-olie
zout, versgemalen zwarte peper
basilicumolie (optioneel)

voor de aubergines
3 aubergines
olijfolie
ongeveer 100 g grana padano

voor de topping
125 g zachte geitenkaas
2 el soya cuisine (sojaroom)
2 el droge witte wijn
50 g grana padano, geraspt
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Maak eerst de tomatensaus, zodat deze tijd heeft om al sudderend op smaak te komen. Snijd hiervoor de gepelde tomaten in stukjes (verwijder de velletjes die eventueel zijn achtergebleven) en verhit 1 el knoflook-chilipeper-olie in een hapjespan. Voeg de tomatenstukjes toe met de gedroogde basilicum.
Snijd vervolgens de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en voeg ze toe. Laat de saus 20-30 minuten sudderen (hoe langer hoe beter).
2. Zet de oven op de grilstand en haal het rooster eruit. (Je kunt de aubergines ook grillen in ene grilpan, maar dat duurt erg lang omdat er niet zoveel plakken tegelijk gegrild kunnen worden.)
Schil de aubergines met een dunschiller en snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrijk ze aan beide kanten met olijfolie en leg ze op het rooster. Gril de plakken in 3-5 minuten per kant goudbruin en gaar. Let op, want soms blijkt de gril heter dan je dacht en zijn je aubergines verbrand!
3. Maak intussen de topping. Doe hiervoor alle ingrediënten met uitzondering van de olijfolie in de kom van een blender en pureer het geheel. Proef of de smaak goed is. Als je wilt, kun je er nog een scheutje basilicumolie doorheen doen, dat is extra lekker.
4. Breng de tomatensaus op smaak met zout en versgemalen zwarte peper en roer er 1 el balsamico-azijn en eventueel 1 el basilicumolie doorheen. Ik meet deze hoeveelheden trouwens niet af, doe er gewoon een scheutje in. Door de balsamico-azijn krijgt de saus een heerlijk zoet, volle smaak, dat is vreemd te geloven misschien als je beseft dat het azijn is, maar het is echt zo! De basilicumolie versterkt de basilicumsmaak, heel lekker.
5. Stel de oven in op boven- en onderwarmte en 200 graden Celsius. Vet een ovenschaal in en bouw de ovenschotel laagje voor laagje op: een beetje tomatensaus (plopjes op de bodem van de ovenschaal), laagje aubergineplakken, beetje geraspte grana padano, een paar plopjes tomatensaus, etc. Wees echt zuinig met de tomatensaus zodat je voldoende overhoudt voor de bovenkant. Eindig met een alles bedekkende laag tomatensaus en schenk de topping erover heen.
6. Schuif de schaal net onder het midden in de oven en bak hem in ongeveer 30 minuten goudbruin. Mmmm...!


Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten