donderdag 30 oktober 2014

Pompoenrisotto met geitenkaas

Pompoen is heel veelzijdig, door de zachte en zoetige smaak. In deze risotto doet hij het ook erg goed. Deze risotto kun je extra smaak geven door er basilicum óf salie aan toe te voegen. Het één zomers, het ander herfstachtig en beide lekker! (Je kunt de kruiden ook combineren trouwens.)
Over de pompoen: er zijn verschillende soorten pompoenen, sommige kun je beter schillen (de vaalgele flespompoen en soortgenoten), bij andere is dat niet nodig (de knaloranje hokkaido-pompoen). Je kunt pompoen bijna bij elke supermarkt kopen; let er wel op dat je geen sierkalebas aanziet voor een pompoen...!

Pompoenrisotto met geitenkaas

4 personen

Ingrediënten
250 g risottorijst
ongeveer 8 dl groentebouillon
2 dl droge witte wijn
1 pompoen
75 gr parmezaanse kaas of grana padano geraspt
flinke hand Hollandse belegen geitenkaas, geraspt
scheut soya cuisine (sojaroom)
olijfolie
eventueel pompoenolie
verse basilicum of gedroogde of verse salie
flinke hand walnoten

Bereiding
1. Over voorverwarmen op 200 graden (boven- en onderwarmte). Pompoen wassen, doormidden snijden, met een lepel de pitten verwijderen en de twee helften in plakken van 1-2 cm dik snijden en op de bakplaat (op bakpapier) leggen. Sprenkel er wat olijfolie overheen en hussel alles met je handen door elkaar zodat de pompoen goed bedekt is met olie. Strooi wat zout over de pompoen en maal er zwarte peper boven. Bak de pompoen in 30 minuten gaar net onder het midden in de oven.
2. Breng intussen 8 dl water aan de kook en los er 1,5 groentebouillonblokje in op. Draai het vuur onder de bouillon zacht.
3. Verwarm intussen een scheut olijfolie in een hapjespan en roer de rijst, zodat alle korrels gaan glanzen. Blus de korrels af met de witte wijn. Draai het vuur laag en wacht totdat alle wijn opgenomen is door de rijstkorrels en voeg vervolgens ongeveer de helft van de bouillon toe. Zet het vuur zo hoog of laag, dat de rijst zacht borrelt; sluit met het deksel de pan bijna helemaal af.
Voeg telkens als de rijst droog komt te staan bouillon toe, tot de rijst beetgaar is. dat duurt ongeveer 20-25 minuten.
4. Verhit een koekenpan en rooster de walnoten erin. Laat ze afkoelen en breek ze in kleinere stukken.
5. Snijd de pompoen uit de oven in kleine stukjes en houd ze warm.
6. Als de rijst beetgaar is, voeg je de pompoen, de geraspte kaassoorten en de in stukjes geknipte of gesneden basilicum en/of salie toe. Maal ook flink wat zwarte peper erboven. Roer alles voorzichtig door elkaar. Strooi de walnoten eroverheen en desgewenst wat pompoenolie en dien op.
Lekker met groenten als sla en boontjes, maar het kan ook heel goed zonder.


Als je tijd over hebt, kun je verse salieblaadjesheel even in warme olijfolie frituren. Zo heb je smaakvolle olie en knapperige salieblaadjes voor over de risotto!

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten