dinsdag 28 oktober 2014

Hartige taart met witlof, salie en feta

Vanavond eten we één van mijn favoriete hartige taarten. De smaak van deze taart is heerlijk en echt verrassend: zó heb je witlof nog nooit geproefd! Dus, ook al houd je niet zo van witlof, probeer het dan toch. Wie weet vind jij net als mijn man witlof (in deze taart) wel lekker!
O ja, gebruik wel een goede kwaliteit olijven of laat ze weg. Bij een goede kwaliteit denk ik aan taggiasche olijven op olie (verkrijgbaar bij o.a. AH). Gebruik in elk geval geen olijven ingemaakt in azijn.

En nog iets: mocht je al weten dat je erg intolerant bent voor lactose, dan kun je het beste zo min mogelijk feta gebruiken. In dit recept kun je feta niet zomaar vervangen door een andere kaassoort, omdat juist de kenmerkende smaak van deze kaas het verschil maakt. Als je niet anders kunt dan de feta vervangen, dan zou ik kiezen voor blauwe kaas (bv. Delfts blauw) of een oude geitenkaas.

Wil je weten hoeveel lactose melkproducten bevatten? Op www.sightdish.nl vind je het! Hier kun je ook zien dat feta heel weinig lactose bevat.


Recept van witloftaart

4 personen

Ingrediënten
voor het deeg:
200 g speltbloem
100 g koude margarine
snuf zout
1 ei

voor de vulling:
5 stronken witlof
2 el zwarte taggiasche olijven
8-10 zongedroogde tomaten op olie
100-150 g feta
4 eieren
0,5 dl sojaroom
1 el maïzena
1/2 tl gedroogde of 5 blaadjes verse salie (gesnipperd)
zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding
1. Begin met het deeg. Kneed een deeg van alle ingrediënten, hiervoor kun je eerst met twee messen de margarine door de bloem snijden en vervolgens de rest erdoor kneden. Ook kun je (zoals ik) een foodprocessor gebruiken. Leg het deeg even ter zijde.
2. Verwarm de oven voor op 180 graden (stand boven- en onderwarmte).
3. Maak nu de witlof schoon. Snijd elke stronk in de lengte in kwarten en snijd de harde kern eruit. Snijd de bladen in grotere of kleinere stukken. Doe alles in een kom en ze weg tot gebruik.
4. Snijd de zongedroogde tomaten en de olijven in fijne stukjes en bak ze een paar minuten in aanhangende olie in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de witlof toe en roerbak het tot het wat geslonken is. Zet het vuur uit en roer de salie erdoor. Ruik je het kenmerkende geur van de salie? Verbrokkel de feta boven de pan en roer deze door het witlofmengsel.
5. Los in een kom de maïzena op in een klein beetje koud water. Roer de eieren en de sojaroom erdoor (gebruik ook de helft van het ei dat je nog over hebt van het deeg) en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Roer het eiermengsel door het witlofmengsel en laat het tot gebruik in de pan.
6. Vet de bakvorm in en bekleed hem met het deeg. Stort de vulling erin en strijk de bovenkant glad.
7. Zet de taart net onder het midden in de oven en bak hem in ongeveer 45 minuten gaar. Als de taart te donker dreigt te worden, kun je hem tussentijds afdekken met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten