dinsdag 28 oktober 2014

Brownies

Taart eten en je houden aan het FODMaP-dieet is bijna niet mogelijk (helemaal niet als je zoals ik ook nog allergisch reageert op noten), maar gelukkig hebben we nog de brownie!

Mijn versie is smeuiig, compact en heeft een intense chocoladesmaak. En zelfs na een verblijf in de vriezer is hij nog heerlijk. Ideaal dus om te maken, in stukken in te vriezen en mee te nemen naar elke verjaardag waar je vanaf nu heen gaat.

Het geheim van dit recept is de sinaasappelmarmelade. Ik probeer altijd nieuwe dingen uit in de keuken, met de verwachting dat het dan nog lekkerder wordt. Marmelade door de brownie was inderdaad een gouden vondst. De chocolade smaakt intenser door de marmelade en de textuur wordt er heerlijk smeuïg door. Niet weglaten dus, die marmelade!


Mijn recept voor brownies


Ingrediënten
200 g pure chocolade (min. 65% cacaobestanddelen), in stukjes
250 g margarine
4 eieren
80 g cacao
65 g speltbloem
1 tl bakpoeder
150 g sinaasappelmarmelade
250 g fijne kristalsuiker

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden (stand boven- en onderwarmte). Bekleed een bakvorm van 20 bij 30 cm (of iets vergelijkbaars met bakpapier.
2. Smelt in een pan met dikke bodem de margarine met de chocolade op laag vuur. Goed in de gaten houden zodat de massa niet verbrandt!
3. Kluts de eieren.
4. Meng in een wijde kom de suiker met de cacao, het bakpoeder en de bloem.
5. Als de boter en de chocolade gesmolten zijn en een homogene massa vormen, roer je er de marmelade doorheen. Het heeft even tijd nodig voor de marmelade opgelost is.
6. Giet het chocolademengsel bij de suiker en roer het goed door. Meng nu de eieren erdoor. In het begin willen de beide goedjes niet mengen, maar als je even doorroert, lukt het toch.
7. Stort het beslag in de vorm en schuif hem net onder het midden in de oven. Bak de brownie in ongeveer 25 minuten gaar. Als je de bakvorm uit de oven haalt, lijkt de brownie nog niet helemaal gaar, omdat het midden nog niet helemaal gestolt lijkt te zijn. Echter, als je hem laat afkoelen, heb je brownies die compact en heerlijk kleverig zijn. Precies goed (en ook goed gaar, voor wie daaraan twijfelt)!

En dan nog iets
Houd je niet van sinaasappelmarmelade? Toch gebruiken in dit recept, want de bittere smaak verdwijnt. De chocoladebeleving wordt er wel intenser door!
Een hele lekkere chocolade hiervoor (en om zo op te eten) is de Delicata reep bittere chocolade van AH (200 g). Niet duur, voor van alles te gebruiken en heel lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten