donderdag 18 juni 2015

Minestrone

Vandaag toch maar de stoute schoenen aangetrokken en mijn favoriete minestrone van voor het FODMaP-beperkt dieet gemaakt. In aangepaste versie natuurlijk, zodat hij de soep nu wel laag is in de FODMaPs.

En voor erbij heb ik vanochtend (toen het zo winderig en kil was) broodjes gebakken. Lekker brooddeeg kneden met mijn tweejarige dochter, omdat er buiten toch niets aan was. Zie hier voor het recept van de bolletjes.
N.B. Eet niet teveel van het brood als je niet veel spelt verdraagt. De voorgeschreven hoeveelheid per keer is 100 g (om de FODMaPs te beperken).

O ja, in de soep gaat ook een stuk korst van grana padano of parmezaanse kaas. Dit idee heb ik afgekeken bij Jolande Burg (in haar kookboek La Vita è Bella, Italiaans vegetarisch). Het lijkt vreemd om de korst te gebruiken, maar het geeft meer smaak en ook diepte aan de soep. Gewoon doen dus! Voor mijn eigen gemoedsrust spoel ik de korst voor gebruik eerst even af onder heet water.
Mocht je al weten dat je paddestoelen verdraagt, dan kun je aan de soep ook 25 g gedroogde porcini toevoegen. Heerlijk! Ik heb het nu niet gedaan, want hoe lekker het ook is, het leidt bij mij tot buikpijn.

Minestrone

voor 4 personen

Ingrediënten
1 prei (alleen het groene deel i.v.m. de FODMaPs)
2 wortels
4 stengels bleekselderij
2 rode paprika's
2 aubergines
2 blikken gepelde tomaten
1 tl gedroogde basilicum
1 tl gedroogde tijm
bosje peterselie
2 laurierblaadjes
1 groentebouillonblokje
1 el knoflook-chili-olie
stuk kaaskorst van parmezaanse kaas of grana padano
evt. 100 g pasta (van maïsmeel)


Bereiding
1. Maak de groenten schoon en schil de wortels, bleekselderij en aubergines. Snijd alles in kleine stukjes.
2. Verhit een soeppan met de knoflook-chili-olie en bak de groenten ongeveer 8 minuten, tot ze zachter, geslonken en licht gekleurd zijn. Voeg na een paar minuten de tijm en basilicum toe, zodat ze ook verwarmd worden en heerlijke geuren (en hopelijk ook smaakstoffen!) afgeven.
Snijd intussen de gepelde tomaten in stukjes (gaat handig m.b.v. een vork en een mes, dan hoef je de tomaten niet met de hand vast te houden).
3. Voeg de gesneden tomaten, het bouillonblokje, de laurierblaadjes, versgemalen zwarte peper en 4 dl water toe en roer door elkaar. Spoel de kaaskorst onder heet water af en laat hem in de soep glijden.
Breng de soep aan de kook en laat hem afgedekt minstens een half uur zacht borrelend koken. Mocht je er pasta aan toe willen voegen: roer deze dan 15 minuten voor serveren toe, zodat de pasta in de soep kan garen.
4. Proef de soep en breng zo nodig op smaak met extra zout, peper en een scheutje goede balsamico-azijn (dat geeft diepte en een zoetje aan de soep!) en basilicumolie toe.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten