maandag 29 juni 2015

Aardappelrol met aubergine, geitenkaas en munt

Deze roulade is het resultaat van mijn zoektocht naar hartige (rol)taarten zonder spelt erin. De roulade wordt gemaakt van in heel dunne plakjes gesneden aardappels, die dakpansgewijs over elkaar heen gelegd worden en zo een hele bakplaat bedekken. nadat ze gegaard zijn in de oven, wordt de vulling erover verdeeld en kan de plaattaart opgerold worden. Met satéprikkers vastzetten en dan nog 15-20 minuten in de oven. Heerlijk! Zelfs al zou ik weer onbeperkt spelt kunnen eten, dan nog zou ik dit gerecht blijven maken!

De vulling waarvan ik hier het recept geef, kan natuurlijk ook vervangen worden door een andere vulling. Zolang de vulling maar niet te nat is, want dan loopt het eruit...

Als je weinig tijd hebt, kun je de "aardappelmat" vooraf al maken. Laat hem afkoelen buiten de oven en tussen de twee lagen bakpapier, dan droogt hij niet onnodig uit. Daarna gekoeld bewaren. De tomatensaus en de gegrilde aubergines kun je natuurlijk ook vooraf al maken, maar verleng de oventijd dan wel, want als je met alleen maar koude ingrediënten werkt, heeft de rol natuurlijk meer tijd nodig om door en door warm te worden.

O ja, je hebt bij de bereiding van dit recept óf twee ovens tegelijkertijd nodig of je moet het zo organiseren dat je de bereidingsstappen ná elkaar doet. Eerst de aardappelbodem 30 minuten in de oven en daarna de aubergines grillen. Je kunt de aubergines natuurlijk ook in een pan grillen.

Roulade met aubergine, geitenkaas en munt

voor 4 personen

Ingrediënten
650 g geschilde, iets kruimige aardappels
2 aubergines
200 g zachte geitenkaas
3 takjes verse munt
2 el geroosterde pijnboompitten

voor de saus
1 blikje gepelde tomaten
6 zongedroogde tomaten op olie
1 rode paprika
gedroogde basilicum
basilicumolie
balsamico-azijn van goede kwaliteit
versgemalen zwarte peper, zout

bakpapier en 2 bakplaten
staafmixer
mandoline(snijder)
satéprikkers


Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte).
Snijd de geschilde aardappels met behulp van een mandoline in hele dunne plakjes. Het is belangrijk dat de plakjes dun worden omdat ze zo zeker gaar zijn en ook omdat ze beter aan elkaar plakken en een flexibelere "aardappelmat" opleveren.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vet deze dun in met olijfolie. Rangschik vervolgens de aardappelplakjes eroverheen, zodanig dan het bakpapier niet meer te zien is. Je hebt genoeg voor twee lagen hiervan: de eerste laag leg je de aardappelplakjes het beste dakpansgewijs neer (voor de stevigheid).
Bestrooi de bovenkant met zout en versgemalen zwarte peper, dek af met nog een vel bakpapier en leg hier iets zwaars op. Het handigste is een andere (kleinere) bakplaat. Schuif het geheel de oven in en bak de aardappels in 30 minuten gaar.
2, Breng voor de tomatensaus de gepelde tomaten met de zongedroogde tomaten aan de kook, samen met 1 el gedroogde basilicum, een scheutje chili-knoflookolie, zout en peper. Snijd intussen de paprika in grove stukken en voeg toe aan de saus in wording. Laat de saus op een zacht vuur borrelend op smaak komen en ook wat inkoken, dat duurt ongeveer 20 minuten.
3.  Schil de aubergines en snijd ze in plakken van een halve centimeter. Vet de plakken aan beide zijden in met een klein beetje olijfolie en gril ze aan beide kanten. Dit kan in de oven of in een grilpan.
4. Maak de saus af door het geheel eerst met een staafmixer te pureren. Breng het daarna op smaak met een scheutje balsamico-azijn en eventueel een scheutje basilicumolie en peper en/of zout.
5. Stel nu de roulade samen door de bakplaat met aardappelschijfjes voor je te leggen en hierover een laag tomatensaus te strijken. Hierop leg je de aubergineplakken, verbrokkel je de zachte geitenkaas en bestrooi je dit met de pijnboompitten. Hak de muntblaadjes grof en strooi over de plaattaart.

5. Rol de plaattaart op met behulp van het bakpapier. Rol de roulade vervolgens in het bakpapier en zet de roulade door het bakpapier heen vast met een paar satéprikkers. Het bakpapier zorgt ervoor dat de rol niet uitrolt en stevigheid kan krijgen tijdens de oventijd die hierop volgt.


6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de roulade in ongeveer 20 minuten gaar. Til de roulade voor het serveren met behulp van het bakpapier van de bakplaat op een schaal of plank en trek daarna het bakpapier eronder uit.


Serveer de roulade in plakken, mét een lekkere groene salade (of zonder, net wat je wilt).Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten