dinsdag 17 november 2015

Kwarktaart met fruit (met spelt of glutenvrij)

In volle kwark zit niet zoveel lactose en aangezien ik wat lactose verdraag, is kwarktaart ineens een mogelijkheid! Heerlijk! En... heel fijn, vooral ook omdat er maar heel weinig spelt in gaat en als je dat niet verdraagt, kun je het heel gemakkelijk glutenvrij maken. Kortom, geschikt voor iedereen!

Afhankelijk van het seizoen, kun je spelen met het fruit dat je erop en erdoor doet. Aardbeien, frambozen (vers of vriezer), blauwe bessen (idem), sinaasappelmarmelade, rabarbercompôte...

Kwarktaart

voor 8-12 stuks

Ingrediënten
voor de bodem
100 g speltbloem of glutenvrije bloemmix, zie hieronder
65 g margarine of roomboter
30 g suiker
1/2 losgeklopt ei

voor de topping
500 g volle kwark
250 ml lactosevrije slagroom
7 blaadjes gelatine
50 g suiker
rasp van 1 citroen of 1 tl vanille-extract
500 g aardbeien, frambozen of blauwe bessen (of een mengsel daarvan)

Bereiding
1.Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Bekleed een springvorm van 24 of 26 cm diameter met bakpapier.
2. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en meng tot één geheel. Dit kun je natuurlijk ook met de hand doen... Verdeel het deeg over de bodem en druk het met je vingertoppen uit tot één gelijkmatige lap die de bodem bedekt.
3. Schuif de vorm in het midden van de oven en bak de bodem in 15-20 minuten gaar. Laat hem buiten de oven afkoelen.
4. Week de gelatine in ruim, koud water. Maak het fruit schoon en snijd desgewenst in kleinere stukjes.
Roer in een grote kom de volle kwark los. Klop in een kleine kom de slagroom met de suiker en de citroenrasp of vanille-extract zo stijf mogelijk en schep hem voorzichtig door de kwark.
Pak de gelatineblaadjes uit het water, laat iets uitlekken en verhit met aanhangend water in een steelpannetje. Zodra de gelatine helemaal opgelost is, de pan van het vuur halen en iets laten afkoelen. Daarna roer je de gelatine door het kwarkmengsel en vervolgens ook het fruit. (Bewaar eventueel een deel om de bovenkant van de taart te garneren.) Stort de vulling op de bodem en strijk de bovenkant glad.
5. Laat de taart minstens drie uur opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!

Glutenvrij bloemmix

voor 1,1 kg

Het recept van de glutenvrije bloemmix is een variatie op het recept van Phil Vickery, uit diens Gluten-free Baking (p23). Hij gebruikt aardappelmeel (niet te verwarren met aardappelzetmeel) en dat is in Nederland bijna niet te krijgen. Ik heb afgelopen zomer wel een pak meegenomen uit Frankrijk, maar ik vond het resultaat niet goed. Heel zwaar en compact én de aardappelsmaak blijft duidelijk aanwezig. Ik heb de aardappelmeel vervangen voor maïsmeel en dat werkt heel goed (géén maïzena!).

Ingrediënten
700 g rijstebloem
200 g maïsmeel
100 g tapiocazetmeel (verkrijgbaar bij Aziatische winkels)
100 g aardappelvlokken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten